NavMenu

Rekonstrukcija Palate SANU do 2024. - Atrijum postaje koncertna dvorana

Izvor: Politika Utorak, 04.02.2020. 08:45
Komentari
Podeli
(Foto: Google Maps/screenshot)
Palata Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu biće rekonstruisana do 2024, na svoj 100. rođendan.

Zadatak da uradi projekat rekonstrukcije dobio je konzorcijum kompanija Bureau cube partners i AG instituta.

Do januara seldeće godine tim projektanata na čelu sa arhitektom Milanom Raškovićem trebalo bi da pripremi investiciono-tehničku dokumentaciju, počev od idejnog projekta do projekta za izvođenje, uključujući i papire neophodne za izdavanje građevinske dozvole.

- Zdanje neće biti dograđeno niti će mu se menjati postojeće dimenzije i oblik. Reč je, pre svega, o intervenciji na unutrašnjem prostoru, kako bi palata bila prilagođena savremenom načinu korišćenja, tako da i građani mogu da dožive najvišu naučnu i umetničku ustanovu u Srbiji. Najveći graditeljski zahvat biće u dvorišnom delu zgrade jer je ideja da atrijum pretvorimo u koncertnu dvoranu i povežemo je sa drugim celinama akademije - objašnjava Rašković za Politiku.

List podseća da je ovo prva veća intervencija na zgradi posle 70 godina, otkako je Palata SANU, koja je i kulturno dobro, obnovljena prema projektu arhitekte Grigorija Samojlova, ruskog emigranta.

Monumentalna Palata SANU, sa fasadama na tri ulice, izgrađena je po projektu arhitekata Andre Stevanovića i Dragutina Đorđevića iz 1912. godine, a koncepcijski je oblikovana akademski sa elementima neobaroka i secesije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.