NavMenu

Etno selo Radosavljević kraj manastira Lelić - Idealan spoj seoskog i verskog turizma

Izvor: AGROpress Nedelja, 02.02.2020. 15:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: SSokolov/shutterstock.com)Ilustracija
Etno selo u Leliću kod Valjeva je novoizgrađeni turistički objekat na uzvišenju iznad manastira Lelić. Kompleks raspolaže sa 6 vajata, ili smeštajnih jedinica koje imaju od 3 do 9 kreveta.

Svi apartmani moderno su opremljeni za prihvat gostiju. Svaka smeštajna jedinica ima tv uređaj, kupatilo i sve drugo potrebno za udoban smeštaj gostiju.

U okviru samog kompleksa nalazi se veliki restoran iz kojeg se pruža fantastičan pogled na celo selo, okolinu i sam manastir Lelić do koga se lako stiže petominutnom šetnjom. U ponudi ovog etno sela je i domaća hrana kroz sva tri obroka, a moguće je ići u okviru grupa. Cena smeštaja je 10 EUR, polupansiona odnosno noćenja sa doručkom i večerom je 20 EUR, a pun pansion košta 25 EUR.

Domaćin Zoran Radosavljević, koji je ovo etno selo izgradio na svojoj dedovini, kaže da je mukotrpno prethodnih desetak godina radio i ulagao u ovaj projekat i da ni sam ne zna koliko je novca utrošeno, ali svakako preko 200.000 EUR bez pomoći države. Sada je konkurisao kod Ministarstva poljoprivrede za dovršetak radova na opremanju celog gazdinstva i nada se podršci.

On za Agrobiznis magazin kaže da imaju malo imanje i velike želje da što više domaćih specijaliteta iz sela plasiraju kroz njihov objekat.

- Ja sam pre svega u ovo ulagao da bi mi deca ovde ostala i opstala, to je za mene najveća zarada, ako tako može da se kaže. Nadamo se naravno da će se investicija isplatiti. Svi iz kuće radimo, deca, buduća snajka, zet, supruga u zavisnosti od trenutnih potreba - pojašnjava Radosavljević dok poslužuje nedavno pripremljene sušene proizvode od mesa i sir i kajmak, a naravno tu je i dobra domaća šljivovica koja se peče u skoro svakom domaćinstvu u Leliću i celom valjevskom kraju.

Nedaleko od Lilića i etno sela nalazi se još jedan poznat manastir Ćelije, gde se nalaze mošti Ave Justina Ćelijskog, tako da pored etno turizma, ovaj objekat se uklapa i u potrebe verskog turizma.

O kvalitetu smeštaja i usluge govori i kategorija koju ima, a to su velike četiri zvezdice koje nije lako zaslužiti. Za ljubitelje prirode, svežeg vazduha i rekreacije ovo je zaista mesto gde će uživati, jer pored manastira Ćelije protiče i jedna od najčistijih reka Evrope, veoma hladan a ponekad i brz Gradac.

Etno selo Lelić nalazi se na svega 6 km od Valjeva, sa dobrom putnom infrastrukturom koja omogućava dolazak u svako doba godine vozilima.

U sklopu objekta je i sala pogodna za prezentacije i organizaciju stručnih skupova, opremljena sa audio i video opremom što daje novu mogućnost napređenja kongeresnog turizma u valjevskom kraju. Ako se ima u vidu da se broj seoskih domaćinstava koje pružaju turističke usluge značajno uvećao te su i porasle mogućnsti za prihvat većih grupa u isto vreme. Očekuje se da u narednom periodu ovaj trend bude još bolji jer su turisti sada toliko zainteresovani za posetu manastirima da odsedaju i u mestima udaljenim 20 do 30 km od Lelića.

Inače, od Lelića do Divčibara ima samo 44 km, a do aerodroma 115. Nakon završetka auto-puta Miloš Veliki brzina dolaska da Valjeva je sada na oko jedan sat, a spajanjem grada na taj auto put biće još brže i lakše doći do ove etno i verske turističke destinacije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.