NavMenu

ERS sprema investicije vredne više od 125 mil EUR - Tokom 2020. tenderi za vetropark Hrgud i solarnu elektranu kod Trebinja

Izvor: Capital Sreda, 29.01.2020. 09:31
Komentari
Podeli
Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) planira u ovoj godini da krene u gradnju solarne elektrane i vetro parka, vrednih više od 250 mil KM (125 mil EUR), što je svojevrsan zaokret u njihovoj proizvodnji električne energije koja se do sada zasnivala na korišćenju uglja i snage vode, saznaje portal CAPITAL.

Prema privremenom operativnom planu nabavki za 2020. godinu, u prvom kvartalu biće raspisan tender za izgradnju vetroparka Hrgud na istoimenoj lokaciji u opštini Berkovići. Projekat vredan 126,12 mil KM (oko 63 mil EUR) u ERS-u planiraju da finansiraju vlastitim sredstvima, kreditom i donacijam,a a pokretač će biti Direkcija za investicije ERS-a.

Već ranije na ovoj lokaciji su izvršena jednogodišnja ispitivanja potencijala vetra, na osnovu kojih je izrađena studija opravdanosti ovog energetskog objekta. Srednja godišnja brzina vetra je šest do osam metara u sekundi na visini od 79,5 metara. U planu je gradnja 16 vetroturbina koje bi imale ukupnu snagu od 48 MW i godišnju proizvodnju od 126 GWh.

S obzirom na lokaciju vetroparka, biće potrebno da se izgradi više od šest kilometara puteva.

Na kraju ove godine trebalo bi da bude raspisan javni poziv za izgradnju solarne elektrane koja će biti pozicionirana 12 kilometara jugoistočno od Trebinja.


Za ovaj projekat, ERS planira da 136 mil KM (oko 68 mil EUR), koliko je procenjena vrednost projekta obezbedi iz vlastitih sredstava i kredita. Solarna elektrana naziva Trebinje imaće instalisanu snagu od 100 MW i godišnju proizvodnju od 147,7 GWh.

Prema zvaničnim podacima, Elektoprivreda Republike Srpske 56% od ukupne struje proizvodi u termoelektranama, a 44% u hidrocentralama.

Kada su u pitanju nabavke koje se odnose na ove izvore, u planu je nabavka opreme za pripremu i oplemenjivanje uglja vredne 32 mil KM (16 mil EUR), a najavljena su i investiciona ulaganja od nepunih 9 mil KM (4,5 mil EUR) u HES Gornja Drina.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.