NavMenu

EBRD veruje "Formi ideale" - deo od dobijenih 7 mil EUR biće uložen u izgradnju distributivnog centra u Lapovu i nove fabrike u Kragujevcu

Izvor: Politika Ponedeljak, 30.11.2009. 13:10
Komentari
Podeli

Nakon godinu i po dana mukotrpnog rada na pripremi dokumentacije i usaglašavanja standarda, kragujevačka firma za proizvodnju nameštaja "Forma ideale" potpisala je ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o investicijama vrednim 7 mil EUR, u vidu učešća u kapitalu. Ugovor je potpisan 18. novembra, a menadžment preduzeća smatra da će taj datum postati deo istorije "Forme ideale", koja je od obične zanatske radionice, posle 17 godina razvoja, postala značajan srpski izvoznik.

Pospešivanje izvoza je osnovni segment ugovora, a povećanje proizvodnih i distributivnih kapaciteta prvi korak u realizaciji tog projekta. Zato će "Forma ideale" tokom naredne dve godine započeti izgradnju velikog distributivnog centra u Lapovu i nove fabrike nameštaja u Kragujevcu, na matičnoj lokaciji preduzeća, u staroj industrijskoj zoni grada.

– Sredstva dobijena od EBRD biće iskorišćena za gradnju distributivnog centra u Lapovu, površine oko 25. 000 m2, i moderne fabrike u Kragujevcu, koja će posle završene prve faze imati 20.000 m2. Sve skupa, to je oko 450 novih radnih mesta. Ovi objekti nisu bitni sami po sebi, s obzirom da je to samo deo puta koji treba da pređemo do ostvarenja cilja. Naša namera je da u narednih pet godina povećamo izvoz i postanemo kompanija koja će na strana tržišta, umesto sadašnjih 50%, plasirati 80% svojih proizvoda – kaže u izjavi za "Politiku" generalni direktor "Forme ideale" Vladimir Lazarević.

Lapovo je, kako navodi izvršni direktor te fabrike Aleksandar Smiljanić, izabrano zbog efikasnosti opštinske administracije, koja je već uspela da u ovu neveliku varoš sa oko 12.000 stanovnika dovede kompaniju "Kronospan", jednu od najvećih u svetu po proizvodnji pločastih materijala od iverice.

– Saradnja sa "Kronospanom", našim budućim komšijom u Lapovu, doneće dvostruku korist. Troškovi transporta će, praktično, biti svedeni na nulu, a umesto uvoza dominiraće izvoz. Kako u našoj firmi, tako i u celom drvoprerađivačkom sektoru Srbije, koji će stvarati suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni – objašnjava Smiljanić.

"Forma ideale" je osnovana 1992. godine. Tada je u maloj radionici radilo svega nekoliko stolara. Danas ova kragujevačka firma ima dva proizvodna centra, u Kragujevcu i Majdanpeku, i 1.218 zaposlenih. Odnos prema njima, pre svega kada je reč o zaštiti na radu, bio je jedan od preduslova za saradnju sa Evropskom bankom.

– Investicija EBRD u "Formu ideale" rezultat je našeg korektnog odnosa prema zaposlenima i poslovnim partnerima, odnosno višegodišnjeg poslovanja prema evropskim standardima. Da toga nije bilo, nikad ne bismo postali prva drvoprerađivačka firma u Srbiji koja je potpisala ugovor sa EBRD – naglasio je Lazarević.

Kad je reč o planovima za domaće tržište, prema rečima izvršnog direktora Smiljanića, "Forma ideale" planira proširenje asortimana. Time će ova firma, smatra naš sagovornik, postati konkurentnija u odnosu na strane kompanije koje su zainteresovane da ulažu u Srbiju.


(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Politika" od 30.11.09.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.