NavMenu

Brža i kvalitetnija kontrola radioaktivnosti na granici - Novi Pravilnik smanjio broj vrsta robe koja podleže obaveznoj proveri

Izvor: Tanjug Subota, 25.01.2020. 10:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Marcin Balcerzak/shutterstock.com)Ilustracija
Tokom prošle godine u proseku je dnevno bilo 20 uvoza robe u Srbiju za koju je merena radioaktivnost i svi analizirani uzorci i merenja su bili u okviru zakonom propisanih granica, navodi se u informaciji Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije.

Dodaje se da se radi o robi čija kontrola je bila u nadležnosti Inspekcije za radijacionu i nuklearnu sigurnosti i bezbednost.

U nadležnosti ove inspekcije je kontrola granita, porfira, bazalta, peščara i ostalog kamena za građevinarstvo kao i nekih vrsta metalnog otpada, dok fitosanitarna i veterinarska inspekcija kontroliše radioaktivnosti prilikom uvoza, izvoza i tranzita lekovitog bilja, pečurki, borovnica, brusnica, šumsko voće i mineralnih fosfatnih đubriva.

Direktorat navodi da se kroz izveštaje nosilaca ovlašćenja vidi da je broj izvršenih zabrana ili povraćaja robe na našim graničnim prelazima bio vrlo mali.

- Takvi slučajevi zabeleženi su prilikom kontrole robe koja je dolazila sa teritorija na kojima je bilo kontaminacije kao posledica nuklearnih akcidenata (Černobiljski akcident) - navodi se u informaciji.

Dodaje se da je bilo i robe koja iz drugih razloga nije ispunjavala neke od propisanih uslova u skladu sa Pravilnikom o granicama sadržaja radionuklida u vodi za piće, životnim namirnicama, stočnoj hrani, lekovima, premetima opšte upotrebe, građevinskom materijalu i drugoj robi koja se stavlja u promet.

Novi Pravilnik o kontroli radioaktivnosti robe prilikom uvoza, izvoza i tranzita usvojen 2019. godine, doneo je unapređenja sistema kako bi se održao zadovoljavajući nivo kontrole radioaktivnosti, ocenjuju u Direktoratu.

Taj dokument je omogućio nesmetan promet preko državne granice robe koja zadovoljava propisane uslove u pogledu radioaktivnosti, konstatuje se. Kako se navodi, uzorkovanje robe može da vrši samo nosilac ovlašćenja koji u o kviru obima akreditacije poseduje i akreditovanu metodu uzorkovanja robe što do sada nije bio slučaj.

- To daje stručnu potvrdu da uzorci na kojima she se vršiti ispitivanja budu reprezentativni - navodi se u informaciji.

Po novom Pravilniku smanjen je broj vrsta robe koja podležu obaveznoj kontroli radioaktivnosti pri uvozu, izvozu i tranzitu u odnosu na ranije propis, navodi se u informaciji Uprave carina.

Napominje se da je ubrzan postupak kontrole radioaktivnosti na granici jer je omogućeno da se, kada je doza zračenja u dozvoljenim granicama, ona završi uz izveštaj o izvršenom gamaspektrometrijskom, odnosno dozimetrijskom ispitivanju koje vrše pravna lica ovlašćena od Direktorata.

Carina za otkrivanje i sprečavanje nedozvoljenog prometa radioaktivnih i nuklearnih materijala na graničnim prelazima koristi se stacionarne monitore i ručne detektore za merenje jonizujućeeg zračenja, navodi se u infomaciji Uprave carina i dodaje da novi Pravilnik nije promenio njihove dosadašnje obaveze.

- U slučaju da se aktivira alarm detektora carinski organ privremeno zaustavlja pošiljku i odmah obaveštava Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije koji nakon toga sprovodi dalje radnje i donosi odluku po kojoj dalje postupa carinski organ - navodi se u informaciji i dodaje da se istovremeno obaveštava i Uprava carina.

Sistem kontrole radioaktivnosti omogućio je smanjenje troškova rada poslovne zajednice, jer je carinski postupak ubrzan a troškovi smanjeni, razvojem portala - SRBATOM na koji se postavljaju originalni izveštaji o izvršenom ispitivanju robe.

Za primenu pravila ustanovljenih Pravilnikom održane su obuke cariskih službenika u vezi sa izvorima jonizujućih zračenja, njihovom uticaju, kao i korišćenju uređa za detekciju zračenja, saopštili su iz Uprave carina.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.