NavMenu

Bugarska raspisala tender za nabavku dronova vredan 12,66 mil EUR

Izvor: Tangosix Petak, 24.01.2020. 11:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: sibsky2016/shutterstock)Ilustracija
Bugarsko Ministarstvo odbrane objavilo je 30. decembra tender za nabavku 12 mini i dva mala bespilotna sistema (UAS) između 2020. i 2024. po ukupnoj procenjenoj ceni od 12,66 mil EUR uključujući PDV.

Za nabavku mini UAS (svaki sastavljen od zemaljske kontrolne stanice i tri bespilotne letelice – UAV) odobren je ukupno 5,51 mil EUR što omogućava nabavku tri sistema godišnje u 2020. i 2021. godini uz dalju nabavku od po dva godišnje u periodu 2022-2024.

Mini UAS koji zahteva Ministarstvo odbrane trebalo bi da ima bespilotne letelice mase ne veće od 7 kg i da bude opremljeno optoelektronskim sistemom koji sadrži kolor TV kameru i nehlađenu termalnu kameru, trebalo bi da ima autonomiju leta ne manje od 1,5 časova i operativni dolet od najmanje 10 km pri obezbeđivanju osmatranja i video prenosa u realnom vremenu. Kada radi u autonomnom režimu, dolet UAV bi trebao biti najmanje 20 km.

Nabavka malih UAS bi trebalo da se realizuje isporukom Ministarstvu odbrane po jednog sistema godišnje (jedna zemaljska stanica i minimum tri BPL) 2020. i 2021. godišnje i u tu svrhu obezbeđen je budžet od 7,15 mil EUR.

Tenderska tehnilka specifikacija za male UAS zahteva nabavku bespilotnih letelica koje imaju optoelektronski/infracrveni osmatrački sistem opremljen laserskim daljinomerom i minimum jednim sistemom SAR/GMTI (Synthetic Aperture Radar/Ground Moving Target Indicator). BPL bi trebalo da ima maksimalnu poletnu masu od 150 kg, autonomiju leta ne manju od 5 časova i operativni dolet ne manji od 50 km pri osmatranju i video prenosu u realnom vremenu. Kada radi u autonomnom režimu, dolet UAV bi trebalo da bude najmanje 120 km.


Poziv za podnošenje ponuda i učešće u pregovaračkom procesu poslat je na adrese 24 lokalne i međunarodne kompanije, uključujući američke kompanije AAI Corporation, General Atomics Aeronautical Systems, Northrop Grumman Corporation, Boeing i Insitu; izraelske kompanije Innocon Innovative Controllers, Blue Bird Aero Systems, Israel Aerospace Industry, Elbit Systems i Aeronautics; italijanske kompanije Globavia i Leonardo Airborne and Space Systems; nemačku kompaniju EMT Penzberg; švajcarsku kompaniju UMS Skeldar; letonsku kompaniju UAV Factory i evropsku multinacionalnu vazduhoplovnu korporaciju Airbus Defence and Space.

Rok za podnošenje ponuda Ministarstvu odbrane u Sofiji je 13. februar.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.