NavMenu

RETROSPEKTIVA 2019 - Investicije u oblasti TELEKOMUNIKACIJA i IT-a koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

Izvor: eKapija Četvrtak, 23.01.2020. 12:56
Komentari
Podeli
(Foto: jamesteohart/shutterstock.com)
Sektor informacionih tehnologija u Srbiji je po vrednosti "prešišao" u poslednje dve godine i poljoprivredu kao najprofitabilniju privrednu granu. Izvoz softvera vredniji je od izvoza malina čak pet puta i već je prebacio milijardu EUR, a stručnjaci procenjuju da bi u narednim godinama mogao da dostigne i nešto manje 1,5 mlrd EUR, ali da je neophodno ulagati u znanje i nove tehnologije.

Država, je po svemu sudeći, rešila da se ozbiljnije pozabavi ulaganjem u budućnost, pa je tako proteklu godinu, kada je reč o IT i sektoru telekomunikacija, obeležio dolazak velikih svetskih kompanija u Srbiju i investicije u digitalizaciju, znanje i razvoj inovacija na ovom polju.

Evo koji su to događaji u IT sektoru obeležili 2019. godinu i izazvali najveću pažnju javnosti.

Na ubedljivom prvom mestu je početak gradnje kampusa NCR na Novom Beogradu. Ova investicija američkog softverskog giganta, vredna 90 mil EUR, predstavlja najsavremeniji tehnološki kampus u Evropi i ujedno će biti njihova najveća kompanija u svetu, sa najviše zaposlenih, uključujući i kampus u Atlanti.

Nova Nordeusova zgrada (Foto: Nordeus)Nova Nordeusova zgrada


Jaku drugu poziciju drži nova, inovativna pametna zgrada kompanije Nordeus na Novom Beogradu. Ova beogradska kompanija se u aprilu preselila u savremeni gejming studio koji štedi energiju i u kojem rade stručnjaci iz 22 zemlje, a na raspolaganju imaju veliki restoran, prostorije za fitnes, sportski bar, tuševe...

Na trećem mestu je Telekom Srbija i njegove brojne investicije u kablovske operatere, koje su nastavljene i protekle godine. Naime, u godini pre vrednost ovih akvizicija iznela je gotovo 300 mil EUR, a od januara 2019. Telekom je kupio još 6 mobilnih i kablovskih operatera, među kojima su SRB Digital, Masko, Telemark, Polars Media...

Četvrtoplasirani je prvi od dva naučno-tehnološka parka na našoj listi, Naučno-tehnološki park u Novom Sadu. Reč je o zajedničkom projektu Vlade Republike Srbije i Pokrajinske vlade, vrednom 26 mil EUR.

Objekat na ukupno 30.000 m2 od kraja januara koristiće Fakultet tehničkih nauka, startap kompanije i naučni instituti čiji je osnivač Pokrajinska vlada.

Početak izgradnje data centra u KragujevcuPočetak izgradnje data centra u Kragujevcu


Izgradnja Državnog data centra u Kragujevcu, koja je počela sredinom prošle godine, našla se na petoj poziciji ove liste. Vlasti tvrde da će ovaj data centar u redu 10 najefikasnijih u svetu, kao i da će taj projekat, čija je prva faza vredna 30 mil EUR, omogućiti efikasnije pružanje različitih usluga eUprave za građane, privredu i državu. Izgradnja bi, prema najavama, trebalo da bude gotova sredinom ove godine.

Na šestom mestu je investicija koja će omogućiti korišćenje klaud tehnologije u školama i državnoj upravi, kao i otvaranje još jednog data centra u Kragujevcu. Reč je o još jednoj američkoj softverskoj kompaniji, Nutanix, koja je u vezi sa pomenutim investicijama potpisala Memorandum o razumevanju sa Kancelarijom za IT i e-upravu. Memorandumom je predviđeno i otvaranje inovativnog centra za digitalnu transformaciju u Beogradu.

Sedmo mesto zauzima još jedan centar za inovacije. Ovog puta, kako je najavljeno, trebalo bi da ga gradi kineski tehnološki div, Huawei, takođe u Beogradu. Huawei će zajedno sa srpskom vladom razvijati projekat pametni gradovi, a Centar za inovacije za digitalnu transformaciju (Huawei Innovation Center for Digital Transformation), biće regionalni centar za Zapadni Balkan sa sedištem u Beogradu.

Osmu poziciju naše liste zauzela je ekskluzivna priča sa čelnicima, opet kineske, kompanije Quectel Wireless Solutions. Ovaj vodeći svetski dobavljač mobilnih modula i pionir u razvoju 5G mreže stigao je u Srbiju u potrazi za kvalitetnim softverskim inženjerima i u našem glavnom gradu osniva Istraživačko-razvojni centar, jedini u Evropi, iz kojeg će od početka 2020. pružati podršku svojim mnogobrojnim klijentima na starom kontinentu.

Projektovani izgled NTP u NišuProjektovani izgled NTP u Nišu

Na pretposlednjem mestu u TOP 10, dakle na devetoj poziciji, našao se još jedan Naučno-tehnološki park, ovog puta u Nišu. U pitanju je vest da će grad na Nišavi dobiti NTP na ukupnoj površini od 12.234 m2, kao i višenamensku laboratorijsku lamelu u sastavu Elektronskog fakulteta, do leta 2020. godine, što će otvoriti mogućnost formiranja privrednih društava zasnovanih na inovacijama proizašlim iz naučnih istraživanja.

Poslednje, deseto mesto, pripada završetku gradnje nove zgrade Radio-televizije Vojvodine na Mišeluku u Novom Sadu. Završen krajem novembra, ovaj projekat vredan 3,2 milijarde dinara započet je u avgustu 2017. godine rušenjem i uklanjanjem ostataka zgrade srušene tokom NATO bombardovanja 1999. godine.


Predstavili smo vam deset investicija koje su privukle najviše pažnje naših čitalaca kada je reč o investicijama u telekomunikacije i IT.

Svakako pogledajte i kompletnu listu iz segmenta TELEKOMUNIKACIJE i IT.

Pozivamo vas da vidite i koje su to investicije obeležile 2019. godinu iz oblasti KOMUNALNE INFRASTRUKTURE I ENERGETIKE, TURIZMA, ZABAVE I REKREACIJE i NEKRETNINA.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.