NavMenu

Uljanik ide u likvidaciju - Hrvatska brodograđevinska kompanija nema uslove za dalje poslovanje

Izvor: Nezavisne novine Sreda, 22.01.2020. 14:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Xavier Fargas/shutterstock.com)Ilustracija
Skupština poverilaca u sredu je na Trgovačkom sudu u Pazinu odlučila da Uljanik, krovna organizacija pulske brodograđevne kompanije, nema uslove za nastavak poslovanja i ide u likvidaciju.

To je očekivana odluka poverilaca s obzirom na to da je stečajna upravnica Marija Ružić zaključila kako društvo ne ostvaruje prihode iz poslovanja niti se to očekuje, a da obaveze u iznosu 4,85 milijardi kuna (665,4 mil EUR) znatno premašuju vrednost imovine, koja iznosi 1,75 milijardi kuna (236,4 mil EUR), zbog čega izrada stečajnog plana nije moguća.

Na osnovu toga ona je predložila Skupštini poverilaca da donese odluke da nema osnove za izradu stečajnog plana, da se obustavlja poslovanje stečajnog dužnika te o načinu i uslovima unovčenja imovine stečajnog dužnika osim one imovine koja je potrebna za revitalizaciju i opstanak brodograđevne delatnosti u Puli.

Sve tri odluke su prihvaćene s više od 90% glasova poverilaca, čime je i formalno stavljena tačka na postojanje Uljanika.

Stečajna upravnica je spomenula mogućnost oživljavanja brodogradnje kroz firmu Uljanik brodogradnja 1856 u koju bi iz Uljanika d.d. trebalo da bude preneta koncesija na pomorskom dobru te oprema neophodna za djelatnost i brodovi u gradnji. O tome, međutim, poverioci danas nisu raspravljali, jer odluka o tome hoće li se u Puli i u budućnosti graditi brodovi i dalje je na hrvatskoj vladi.

Inače, Skupština poverilaca u sredu je prvobitno trebalo da donese odluku o planu stečajne upravnice Marije Ružić, koji predviđa likvidaciju krovne firme Uljanik grupe te oživljavanje brodogradnje na pulskim navozima prenosom koncesije, opreme i dovršetka gradnje broda na firmu Uljanik brodogradnju 1856, da bi na kraju u fokusu bile isključivo odluke kojima se definitivno stavlja tačka na prošlost Uljanikovog holdinga.


Naime, Ministarstvo finansija zastupano po Županijskom državnom tužilaštvu u Puli 17. januara dostavilo je podnesak stečajnog poverioca u kojem Republika Hrvatska predlaže Trgovačkom sudu da pozove stečajnu upravnicu da u odnosu na stečajnog dužnika Uljanik d.d. iznese predloge samo onih odluka koje je po odredbama Stečajnog zakona ovlašćena da donese skupština poverilaca.

Radi se o odlukama o nemogućnosti izrade stečajnog plana, o poslovanju društva, te načinima i uslovima unovčenja imovine Uljanika d.d. Na osnovu toga Ružić je i predložila da se donesu već spomenute odluke po kojima nema osnove za izradu stečajnog plana i da se obustavlja poslovanje stečajnog dužnika te odluka o načinu i uslovima unovčenja imovine stečajnog dužnika osim one imovine koja je potrebna za revitalizaciju i opstanak brodograđevne delatnosti u Puli.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.