NavMenu

RETROSPEKTIVA 2019 - Investicije u oblasti TURIZMA, ZABAVE I REKREACIJE koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

Izvor: eKapija Utorak, 21.01.2020. 13:05
Komentari
Podeli
Ako neka privredna grana u Srbiji beleži konstantan rast, onda je to turizam. Tako smo i na kraju 2019. mogli čuti da je iza nas godina u kojoj su ostvareni rekordi, pa je zaključno sa oktobrom Srbiju posetilo više od tri miliona turista. Očekuje se da će devizni priliv dostići cifru i od 1,5 mlrd EUR. Srbiju najviše posećuju gosti iz regiona, pretežno Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a slede gosti iz Kine, Turske, Rusije, Nemačke...

Da je Srbija zemlja u usponu kada je reč o razvoju turizma prepoznali su i investitori. Radilo se i gradilo širom zemlje. Otvarani su hoteli i turistički kompleksi, neki od oronulih objekata zablistali su novim sjajem, a najavljene su i nove investicije. Gotovo svi turistički centri trudili su se da obogate svoje sadržaje kako bi privukli što veći broj turista. Samim tim, možemo primetiti da je sve prisutniji trend izgradnje gondola, avantura i akva parkova širom Srbije.

Jedan od najvećih potencijala naše zemlje jesu banje. Taj potencijal, čini se, i dalje ne umemo da iskoristimo na pravi način. I dok naše komšije postaju sve priznatiji i poznatiji banjski centri, Srbija i dalje nema forumulu za razvoj ove vrste turizma. Iako imamo nekoliko svetlih primera, kao što su Vrnjačka Banja ili Sokobanja, ne možemo pobeći od činjenice da je veliki broj srpskih banja na izdisaju, ili su potpuno uništene.

Na početku 2019. ministar turizma, trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić najavio je da će u ovoj godini početi da se radi nova procena vrednosti 27 banja u Srbiji, kako bi se omogućilo da se za svaku od njih nađe najbolji model za ulaganje, a potencijal banjskog turizma bude u potpunosti iskorišćen.

Objavljeni su i pozivi za kupovinu banjskog kompleksa Zlatar u Novoj Varoši, Vranjske banje i Žubora u Kuršumlijskog banji. U portfoliju Ministarstva za privredu je još nekoliko banja koje čekaju na privatizaciju: Ribarska banja u Kruševcu, Gejzir u Sijarinskoj banji, Merkur u Vrnjačkoj banji, Specijalna bolnica za rehabilitaciju u Bujanovcu, Institut za lečenje i rehabilitaciju Niška banja, Specijalna bolnica u banji Koviljači, Specijalna bolnica Zlatibor u Čajetini, Sokobanja i Termal u Vrdniku.

Da li će 2020. doneti nešto novo, ostaje nam da vidimo. A dok čekamo lek za srpska banjska lečičišta, eKapija vam prestavlja najzanimljivije projekte u kategoriji TURIZAM, ZABAVA I REKREACIJA koji su obeležili 2019. godinu.

Fruške termeFruške terme
Da krenemo redom. Kako smo već pomenuli, godinu koja je za nama obeležilo je otvaranje velikog broja hotela i turističkih kompleksa. Jedan od njih je kompleks Fruške terme koji je privukao najveću pažnju čitalaca eKapije i smestio se na prvu poziciju. Kompleks je svoja vrata otvorio u septembru, smešten je na obroncima Fruške gore, a gostima su na raspolaganju kompletan wellnes i spa centar sa bazenima, slanom sobom, tepidarijumima, kao i ugostiteljski deo - restorani, barovi i medicinski blok.

Na trećem suterenu nalazi se centralni bazen, lazy river, tobogani za decu i katarsys. Drugi suteren sadrži privatni Spa centar sa saunama i tepidarijumima, dok je na prvom suterenu restoran od 700m². U prizemlju se nalazi medicinski blok, a u potkrovlju kompleksa su konferencijske sale.

Izgradnju ovog kompleksa investitor Promont grupa započeo je 2018. godine, a uz Etno selo Vrdnička kula u značajno je unapredio turističku ponudu Vrdnika.

Na srebrnom postolju, odnosno na drugom mestu našao se hotel Mona Plaza u Beogradu. Reč je o najnovijem projektu kompanije Mona Hotel Management i smešten je na Dorćolu na mestu nekadašnje čuvene fabrike čokolade Kosta Šonda.

Gostima novog hotela sa četiri zvezdice na raspolaganju je 170 prostranih soba i apartmana modernog enterijera, sa konferencijsko-izložbenim prostorom koji se prostire na tri nivoa i na više od 2.000 m2, Mona Plaza predstavlja najveći kongresni centar u ovom delu grada sa dostupnim parkingom i garažom na dva nivoa ispod zemlje. Jedna od specifičnosti ovog hotela upravo je i lokacija na kojoj se nalazi, pa je u Mona Plazi sve u znaku Šonda čokolade.

Planina Rtanj svakako je jedan od bisera Srbije, a od 2019. godine na ovoj planini nikao je i luksuzni hotel Ramonda sa četiri zvezdice. Hotel ima 21 smeštajnu jedinicu, ima i spa centar opremljen otvorenim i zatvorenim bazenom, saunom, parnim kupatilom i hidromasažnom kadom, a dostupan je i atraktivni program masaža. Uz sam hotel nalazi se i staza za planinarenje, kao i svetilište.

U hotelu, čija je gradnja iz temelja trajala oko dve i po godine, nalazi se i veliki restoran sa terasom u kome je moguće uživanje u gastronomskim specijalitetima, napravljenim od svežih lokalnih namirnica.

Još jedan projekat koji će svakako upotpuniti turističku ponudu Rtnja jeste i izgradnja gondole, za panoramsko razgledanje i to od podnožja planine, odnosno od naselja Rtanj do samog vrha. Ove investicije privukle su značajnu pažnju naših čitalaca, pa su zauzele visoku treću poziciju.

Na četvrtom mestu našao se turističko-rekreativni kompleks Samar u Ribarskoj banji koji je otvoren u junu 2019. Izgradnja kompleksa počela je pre tri godine, a ima teniski i teren za odbojku na pesku i akva park sa bazenima s termalnom vodom. Osim ovih sadržaja ovaj sportsko-rekreativni centar posetiocima će ponuditi i rent-a-bike i stoni tenis.

Iz Specijalne bolnice Ribarska banja za eKapiju su rekli da se nadaju da će ova investicija ubrzati rast turističke posete Ribarskoj banji, i to ne samo radi lečenja. To će u perspektivi, kako su istakli, dovesti do izgradnje novih hotela i smeštajnih kapaciteta, posebno u privatnom sektoru, što ce imati viseštruki pozitivan efekat na čitav kraj.

Hotel Sunce u SokobanjiHotel Sunce u Sokobanji
Sokobanja je, kako je već i navedeno, jedan od svetlih primera kada je reč o razvoju srpskih banja. Turizam se u ovom kraju u poslednjih nekoliko godina ubrzano razvija, a tome će doprineti i izgradnja novog hotela Sunce, koji će biti ovoren 2020. godine.

Hotel će posle otvaranje imati u ponudi 3 kongresne sale različite veličine i oko 150 soba i apartmana, koje će moći da prime oko 400-450 gostiju. Takođe, hotel će imati dva zatvorena i jedan otvoren bazen, kao i wellnes i spa. Ova investicija u Sokobanji zauzela je petu poziciju.

Vraćamo se u Beograd, a posle hotela i turističkih kompleksa predstavljamo kafeteriju. Građane Srbije obradovao je dolazak Starbucks-a, najpoznatijeg svetskog lanca kafeterija. Starbucks je smešten u strogom centru grada u Knez Mihailovoj ulici, a već u prvim danima posle otvaranja privukao je veliki broj gostiju. Otvaranje ove kafeterije osim Beograđana obradovale je njegove goste, a po svemu sudeći i naše čitaoce, pošto se ovaj projekat našao na šestom mestu.

I dalje smo u Beogradu, a na sedmom mestu našao se projekat koji je izazvao različite reakcije širom Srbije. Reč je o Beogradskoj gondoli koja će povezivati Kalemegdan i Ušće. U planu je da žičara ima 25 kabina, a kako su rekli iz Grada, sa njom Beograd više neće biti isti. Sa njima su se složili i predstavnici Srpske akademije nauka (SANU), samo što se ugao posmatranja ove investicije znatno razlikuje. Naime, prema mišljenu Odeljenja istorijskih nauka SANU izgradnja žičare sa gondolama narušila bi celinu jedinstvenog spomenika i viziju položaja Beogradske tvrđave.


Protiv gondole pobunio se i Regulatorni institut za obnovljive izvore energije i zaštitu životne sredine (RERI), koji je podneo zahtev Upravnom sudu u Beogradu o zaustavljanju radova na izgradnji gondole. Zahtev je usvojen, a Upravni sud zaključio je da je zahtev za odlaganje izvršenja rešenja o zakonitosti građevinske dozvole osnovan, te da bi izvođenje radova na Kalemegdanu moglo da ima "nenadoknadive posledice po kulturno dobro - Kalemegdansku tvrđavu i životnu sredinu".

Osmo mesto pripalo je investicijama na Staroj planini. Naime, posle nekoliko godina usaglašavanja nadležnosti pojedinih institucija, dobijeni pozitivni Lokacijski uslovi od strane Ministarstva građevine za Apart-kuće LEDNICI u rejonu Jabučkog Ravništa na Staroj planini.

Prvom fazom je planirana izgradnja šest Apart-kuća, sa po 10 apartmana u svakoj Apart-kući, dok je drugom fazom planirana izgradnja još jedne Apart-kuće, zatim restorana i SPA centra sa igraonicom za decu. Ceo projekat će imati oko 2.800m2.

Hotel ParkHotel Park
Vrnjačku Banju često nazivamo kraljicom srpskog turizma, a moramo se složiti da je ona taj status i zaslužila. Ukoliko volite da odmarate u ovom mestu, obradovaće vas činjenica da će Vrnjačka Banja ove godine postati bogatija za još jedan luksuzni hotel, a ova investicija zauzela je deveto mesto na našoj lisiti najčitanijih tekstova iz oblasti turizma. Naime, srpski lanac A Hoteli započeo je rekonstrukciju hotela Park.

Hotel će imati 67 smeštajnih jedinica, lobi bar, restoran sa poslastičarnicom, pansionski restoran, SPA centar, salu za sastanke, konferencijsku salu i sopstveni parking. SPA centar će sadržati bazen, saunu, slanu sobu, relaks sobu sa tepidarijumima i prostor za masaže i tretmane. U rekonstrukciju hotela uloženo je oko 9 mil EUR, a otvaranje je zakazano za maj 2020.

Došli smo do desetog mesta i još jednog hotela. U Beogradu je 2019. godine otvoren i Garni hotel Centar No1, koji se nalazi u Kolarčevoj ulici u bivšoj zgradi Jugoeksporta. Posle kupovine zgrade 2016. godine, Industrija mesa Matijević je, uz investiciju od gotovo 15 mil EUR, ovu reprezentativnu građevinu sagrađenu u duhu akademizma, rekonstruisala i pretvorila u luksuzni hotel sa 4 zvezdice. Prilikom renoviranja, fasada je ostala nepromenjena u odnosu na njen prvobitni izgled i kao takva predstavlja kulturno dobro Beograda.


Predstavili smo vam deset investicija koje su privukle najviše pažnje naših čitalaca kada je reč o investicijama u turizmu. Svakako pogledajte i kompletnu listu iz segmenta TURIZAM, ZABAVA I REKREACIJA.

Pozivamo vas i da vidite i koje su to investicije obeležile 2019. godinu iz oblasti KOMUNALNE INFRASTRUKTURE I ENERGETIKE.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.