NavMenu

Kineski kredit za Termoelektranu "Kostolac B" - investicioni paket vredan 700 mil USD

Izvor: eKapija Sreda, 25.11.2009. 12:29
Komentari
Podeli

Dragan Jovanović i Đin ČunšengDragan Jovanović i Đin Čunšeng

Direktor Termoelektrane "Kostolac" Dragan Jovanović i Đin Čunšeng, potpredsednik "Kineske nacionalne korporacije za uvoz i izvoz elektromašinske opreme" potpisali su 24. novembra "Protokol za Projekat Termoelektrane Kostolac B", navedeno je na sajtu TE "Kostolac" (www.te-ko.rs ).

Govoreći o značaju ovog projekta, na kome se radi još od početka aprila ove godine, Dragan Jovanović, je napomenuo da je reč o investicionom paketu velikih projekata za Kostolac, koji se sastoji od revitalizacije dva bloka od po 350 megavata, izgradnje postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova, kapitalne investicije u povećanje kapaciteta kopa "Drmno" i izgradnje novog energetskog kapaciteta B3 (snaga će se posebno odrediti u studiji izvodljivosti). Vrednost ovih radova trebalo bi da iznosi oko 700 mil USD.

Posle usaglašavanja tehničke ponude, kako je rekao Jovanović, moći će da se ide ka preliminarnoj komercijalnoj ponudi. Ove razgovore, inače, iniciralo je Ministarstvo rudarstva i energetike, a prva zvanična odluka je potekla od Upravnog odbora EPS-a. Sada se očekuje da Vlada Republike Srbije donese odgovarajuće odluke tehničke prirode i da "Kineska nacionalna korporacija" dostavi preporuku odgovarajućih institucija NR Kine da će ona biti nosilac projekta.

Predsednik UO EPS-a dr Aca Marković tom prilikom naglasio je da je UO EPS-a 13. novembra doneo odluku da se zahtev za ovim projektom uputi Vladi Republike Srbije i da se očekuje da će u narednih desetak dana Vlada doneti odgovarajuću odluku vezanu za ovaj aranžman.

Đin Čunšeng je istakao da je u okviru mera zbog ekonomske krize kineska vlada usvojila set mera u cilju pomoći kineskim kompanijama i mogućnost davanja preferencijalnih kredita drugim zemljama u iznosu od 10 mlrd USD. To bi, kako je rekao Čunšeng, svakako trebalo iskoristiti, kako bi se sa realizacijom projekta u Kostolcu krenulo već početkom iduće godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.