NavMenu

Višegodišnje povrće olakšava rad i smanjuje troškove

Izvor: Agroklub Sreda, 15.01.2020. 14:16
Komentari
Podeli
Špargla (Foto: Cergios/shutterstock)Špargla
Kako bi sebi olakšali rad i smanjili troškove uzgajanja povrća, povrtari mogu da opredele za sadnju višegodišnjeg povrća. Ove vrste su manje zahtevne u pogledu uzgajanja, manje su podložne napadu štetočina i pojavi oboljenja, u odnosu na jednogodišnje vrste.

Preporučuju se artičoka, špargla i rabarbara.

Artičoka se uzgaja setvom semena u februaru ili sadnjom sadnica u martu, koje se uzimaju od starijih biljaka. Sadnja na otvorenom se obavlja kada prođe opasnost od kasnog prolećnog mraza. Artičoka se može sejati i direktno u bašti, tokom aprila, ali će procvetati tek sledeće godine. Na istom mestu ostaje od tri do šest godina.

Za sadnju špargle koriste se jednogodišnje ili dvogodišnje špargle, ali sadnice se mogu uzgajati i iz semena. Češće se koriste dvogodišnje sadnice, jer je za jednogodišnje potrebno sačekati tri godine do prve berbe. Špargla na istom mestu ostaje 15 godina, a uz dobru negu jedna biljka može da živi i 20 godina.


I rabarbara se može uzgajati iz semena i deljenjem korena, što je češći slučaj. Treba je okopavati i pođubriti organskim đubrivima svake godine. Biljka može da poživi 10 godina.

Osim navedenih vrsta mogu se uzgajati i razne druge biljke, povrće, lekovito i začinsko bilje. Jagodičasti spanać, menta, matičnjak, morski kelj, višegodišnji luk, majčina dušica, ren, pitomo zelje, origano, timijan, ruzmarin, žalfija, lavanda su neke od mnogobrojnih višegodišnjih vrsta koje možete uzgajati godinama.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.