NavMenu

Hrvatska će uložiti 3,5 mlrd EUR u železničke pruge

Izvor: Tanjug Utorak, 14.01.2020. 12:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Vivvi Smak/shutterstock)Ilustracija
Hrvatska je uložila desetine milijardi kuna u gradnju autoputeva, a sad je red došao na železničke pruge, piše Večernji list, precizirajući da će u narednih 10 godina u železnicu bili uloženo 3,5 mlrd EUR.

Sveti Ivan Žabno-Gredec, prva nova pruga u Hrvatskoj u poslednjih pola veka, otvorena je krajem prošle godine, a 258 miliona kuna (34,6 mil EUR), koliko je uloženo u gradnju te pruge, samo je jedan manji deo investicionog ciklusa od 3,5 mlrd EUR, koji je pokrenut u železnici, navodi se u tekstu.

Ukupna dužina mreže železničkih pruga, kojima upravlja HŽ Infrastruktura (HŽI), iznosi 2.617 kilometara, a od toga su 2.343 kilometra jednokolosečne i svega 274 kilometra dvokolosečne pruge.

Prema podacima HŽI-ja, elektrificirano je 980 kilometara mreže, ali bi se u sledećih 10 godina, i to uglavnom zahvaljujući EU fondovima, to trebalo znatno promeniti.

Hrvatska bi tako 2030. godine trebalo da ima i do 681 kilometar dvokolosečnih pruga i 1.022 kilometra elektrificiranih pruga, piše list.

Dužina dvokolosečnih pruga bi trebalo da se poveća za 361 ili 407 kilometara, u zavisnosti od buduće trase deonice nizinske pruge za Rijeku.

U HŽI-ju objašnjavaju da će se na koridoru RH2, odnosno hrvatskom delu Mediteranskog koridora, dužina dvokolosečnih pruga povećati za minimalno 145 kilometara, a na koridoru RH1 za 82 kilometra, i to na deonici Dugo Selo - Novska, tako da će ceo koridor RH1 postati dvokolosečan.


U tekstu se detaljno navode sve deonice pruga i iznos novca koji će biti uložen u njihovu gradnju.

Osim toga, u ovom investicionom ciklusu biće elektrificirano i 42,6 kilometara jednokolosečnih pruga, i to pruge Zaprešić - Zabok (23,9 kilometara) i Vinkovci - Vukovar (18,7 km), napominje list.

Projektovane brzine za nove pruge su 160 kilometara na sat, a njima će moći da voze kompozicije teretnih vozova duge 750 metara, a putničkih 400 metara.

Na novim prugama će voziti i novih 40 vozova. Preduzeće HŽ Putnički prevoz do sada je ugovorio nabavku 28 novih vozova maksimalne brzine 120 km/h.

Nabavku 21. voza ovo preduzeće namerava da finansira sa 1,1 milijardi kuna bespovratnih sredstava (oko 147,6 mil EUR), a preostalih 19 kreditom Svetske banke i Eurofime, navodi Večernji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.