NavMenu

U Srbiji prošle godine prodato 10% više novih automobila

Izvor: Tanjug Utorak, 14.01.2020. 08:41
Komentari
Podeli
(Foto: Kichigin/shutterstock.com)
U Srbiji je u 2019. godini prodato 10% novih automobila više nego 2018. godine, pišu Novosti.

Dobra poslovna godina, kako su 2018. ocenili uvoznici novih automobila, kada je prodato 30.731 novo vozilo, nadmašena je već u novembru prošle godine sa ukupno prodatim 31.601 vozilom.

Očekivanja su da će decembar prošle godine biti po prodaji novih automobila na nivou 12. meseca iz 2018. godina, kada je prodato 2.638 jedinica, što znači da će skok prodaje biti iznad 10%, navodi list.

Najviše vozila prošle godine prodato je u aprilu, 4.258, što je rezultat dobro organizovanog Sajma automobila u Beogradu, na kojem su tradicionalno kupci iskoristili velika sniženja.

Najviše vozila ukupno, putničkih i lakih komercijanih, prodala je škoda - 5.437. Drugo mesto pripalo je fiatu sa prodatih 5.133, a treće renou sa 2.020 vozila. Iako je reč o prvih 11 meseci, bez decembra, realno je očekivati da se ovaj odnos snaga neće promeniti i kada se budu sabrali rezultati prodaje poslednjeg meseca 2019. godine.

Neprikosnoveni lider po prodaji lakih komercijalnih vozila, koji su kako se veruje, najbolji pokazatelj rasta privrede jedne zemlje, jeste fiat sa 2.604 prodata "profesionalca". Slede dačija sa 803 i folksvagen sa 607 prodatih vozila te kategorije.

Kod putničkih automobila nastavlja se dominacija škode na našem tržištu, sa 4.918 vozila. Škode su kupili i policija, vojska. Slede fiat sa 2.529 i reno sa 1.541 prodatim automobilom.


Na našem tržištu značajno je porasla i prodaja kamiona, tako da je u 11 meseci prošle godine prodato 1.450 točkaša, što je za oko 300 vozila više nego prethodne godine.

- Brojni novi automobili koji su na naše tržište stigli skoro istovremeno kada i na najveća tržišta Evrope, povoljni uslvoi kupovine, brojni popusti i druge pogodnosti koje su naši uvoznici uveli, dali su rezultate - ocenjuje generalni sekretar Srpske asocijacije uvoznika novih vozila i delova Boban Nikolić za Novosti.

On očekuje da će ova godine biti još uspešnija, pogotovo ako se ograniči nekontrolisani uvoz prastarih vozila koja su u EU proterana sa drumova kao opasni zagađivači životne sredine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.