NavMenu

Unija pekara Srbije: Srbija ne uvozi beli hleb, nego specijalne vrste koje se u Srbiji ne proizvode

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 13.01.2020. 17:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: amenic181/shutterstock.com)Ilustracija
Hleb i pekarski proizvodi nalaze se pod istom šifrom, te je iz tog razloga u javnosti proisteklo da Srbija uvozi dosta hleba, međutim, to nije tako, jer od ukupnog uvoza, hleb ne iznosi ni 10%, izjavio je za Tanjug predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica.

Objasnio je i da se ne uvozi osnovni beli hleb, već specijalne vrste tostova koji se u Srbiji ne proizvode, kao i zamrznuto lisnato testo i određene vrste kroasana.

Prema njegovim rečima, tim proizvodima se snabdevaju hoteli i trgovinski lanci, a dva najveća trgovinska lanca u Srbiji, od kojih je jedan Delhaize, korisnici su oko 90% od ukupnog uvoza pekarskih proizvoda.

Upitan zašto se uvoze ti proizvodi ako je Srbija dovoljno bogata pšenicom, Pralica objašnjava da su domaće pekarske industrije uglavnom bazirane na proizvodnji hleba i da nemaju skupe proizvodne linije za proizvodnju tih vrsta pekarskih proizvoda:

- Ranije nije bilo potrebe za takvim linijama u Srbiji, međutim, u poslednjih 10 godina otvoren je veliki broj hotela, transformisala su se i preduzeća koja u svom sastavu imaju supermarkete i javila se potreba za proizvodima koji se ne proizvode u Srbiji, a koje oni sada uvoze.

Potvrđuje da je prošle godine u odnosu na 2018. godinu udvostručen uvoz posebne vrste hleba i pekarskih proizvoda, a najviše se uvozilo iz Španije i Francuske.

Na pitanje šta bi u Srbiji trebalo da se učini kako bi se smanjio uvoz tih proizvoda, Pralica objašnjava da bi neko morao da investira oko 1 mil EUR u instalaciju proizvodnih linija za te vrste peciva, osvoji tržište i ubedi one koji se sada snabdevaju iz izvoza da kupuju od njih.

Tvrdi da uvoz te vrste hleba i pekarskih proizvoda nije ugrozio rad malih pekara i da nema problema u njihovoj proizvodnji i snabdevanju
.

- Jedemo izuzetno dobar hleb i kada govorimo o osnovnom hlebu, a to je beli hleb do 500 grama, odličnog je kvaliteta i dalje smo najjeftiniji ne u regionu, već i u Evropi - rekao je Pralica i dodao da taj hleb u BiH košta 72 dinara, dok je kod nas od 35 do 40 dinara.


Potvrda o uvozu specijalne vrste hleba i iz Odeljenja za trgovinu i razvoj konkurencije pri Ministarstvu trgovine

Načelnik Odeljenja za trgovinu i razvoj konkurencije pri Ministarstvu trgovine Željko Rakić ocenjuje da je reakcija na "Srbija uvozi hleb" preterana, dodajući da građani nisu znali o čemu je reč.

- Da objasnimo, Srbija ne uvozi hleb. To su neke specijalne vrste hleba, to su obično skupe vrste hleba koje su manje tražene i oni se uvoze u našu zemlju u smrznutom obliku - rekao je za Tanjug Rakić.

Objašnjava da su mnogi hoteli u Srbiji uvrstili u svoj asortiman različite vrste peciva i hleba, kao i pojedini trgovinski lanci, i oni uvoze polugotove proizvode, koji se samo ubace u pećnice i serviraju gostima ili potrošačima.

Smatra da je za proizvođače smrznutih proizvoda iz Srbije velika šansa ako bi te vrste hleba i pekarskih proizvoda proizvodili, jer je, dodaje, i trgovinskim lancima jeftinije da se snabdeva na domaćem tržištu nego da uvoze iz Nemačke ili Rumunije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.