NavMenu

Čenej spreman za međunarodne letove - U planu izgradnja betonske piste

Izvor: Dnevnik Nedelja, 12.01.2020. 20:11
Komentari
Podeli
(Foto: Planehook3458/Pixabay)
Zlatno doba Aero-kluba i aerodroma Čenej bilo je između šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, dok je već devedesetih godina Aero-klub "Novi Sad" prestao da radi, a pista i objekti su bili zapušteni. Međutim, kada je 2016. godine izabrano novo rukovodstvo, na čelu s Dragoljubom Samardžićem, Aero-klub Novi Sad je ponovo zaživeo.

Osim što su Klub i aerodrom prebrodili finansijske probleme, aktivne su brojne sekcije, organizovana su sportska takmičenja i predložen je plan za izgradnju civilnog dela aerodroma. Ipak najznačajniji događaj bio je prvi direktan međunarodni let iz Minhena, koji je realizovan u avgustu ove godine. Njime je doputovao direktor nemačke firme Maminger Klaus Herpel, koji se bavi poljoprivredom i preradom povrća u Gospođincima.

Da Čenej ima odličnu travnatu pistu i da je spreman da postane civilni aerodrom tada je potvrdio i pilot nemačkog aviona Kurt Blendiger, priznavši da nije mogao predvideti kako će proteći sletanje, s obzirom na to da je reč o travnatoj pisti, ali da njena dužina nadoknađuje moguće izazove pri sletanju.

- Prvi međunarodni let na Čeneju nije bio slučajan jer smo se za njega dugo pripremali - rekao je Samardžić. - Od tada smo realizovali osam međunarodnih letova, što nas ne iznenađuje jer, po podacima Turističke organizacije grada, sve je veći broj gostiju iz inostranstva, te moramo biti spremni da ih dočekamo kako dolikuje.

Tokom 2019. godine Javno preduzeće Urbanizam izradilo je konceptualni okvir plana detaljne regulacije aerodroma Čenej, koji se letos našao na ranom javnom uvidu, što je prvi konkretan korak ka izgradnji vazdušne luke regionalnog tipa koji će obezbediti povezivanje pokrajine s poslovnim centrima bivših jugoslovenskih republika i drugim zemljama.

Plan obuhvata približno 148 hektara sportsko-poljoprivrednog aerodroma, deo poljoprivrednog zemljišta, kao i deo državnog puta Horgoš–Beograd. Kako je objasnio potpredsednik Aero-kluba Dušan Miladinović, čeka se procena uticaja na okolinu, koju izrađuje Uprava za zaštitu životne sredine.


- U planu je da se zadrži travnata pista za sportsko vazduhoplovstvo i da se izgradi betonska pista od 1.760 metara, širine 30 metara za komercijalne letove. Aerodrom će tada nositi oznaku 3-C, odnosno na njega će moći da sleću avioni koji imaju raspon krila od 24 do 36 metara i maksimalan kapacitet od oko 100 mesta. Posebno smo vodili računa o tome da se aerodrom ne pretvori u čist komercijalni, već da ostane i sportski, naravno, s jasno podeljenim sektorima, za šta smo dobili odobrenje od Direktorata za civilno vazduhoplovstvo - naveo je Miladinović.

On kaže da je Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture dostavilo aerodromu tabelarni pregled svih neophodnih koraka kako bi se došlo do novca za realizaciju projekta. Očekuje da će plan detaljne regulacije aerodroma Čenej za oko tri meseca biti usvojen na sednici Skupštine grada Novog Sada.

Nakon toga sledi izrada idejnog projekta, raspisivanje tendera i druge zakonske procedure, koje će oduzeti dosta vremena, te zbog toga nije realno očekivati da će čitav projekat biti završen za nekoliko godina.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nacrt planskog dokumenta omogućava rušenje hotela Jugoslavija - U planu luksuzni hotel sa kazinom, kule do 155 metara i marina (FOTO)

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, koji obuhvata i hotel Jugoslavija Podsetimo, hotel Jugoslavija prodat je krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.