NavMenu

Kinezi nude Srbiji kredit i za razvoj energetike

Izvor: Blic Subota, 21.11.2009. 10:38
Komentari
Podeli


Kina je zainteresovana da Srbiji da kredit koji bi se koristio za energetske kapacitete u našoj zemlji. Kinezi su, naime, zainteresovani da deo sredstava koji se koriste za izgradnju mostova u Srbiji bude iskorišćen, pored infrastrukture, i za tu oblast srpske privrede.

Osim mosta Borča-Zemun, kineskim zvaničnicima je ranije predložena i izgradnja nove moderne luke na Dunavu i posebna bescarinska industrijska zona. Sada je, međutim, u planu i oblast energetike. Kina će se time pridružiti Italijanima i Nemcima i Rusima.

Tako je "Elektroprivreda Srbije" nedavno potpisala memorandum o saradnji sa energetskom kompanijom RWE iz Nemačke o izgradnji hidroelektrana na Dunavu, Moravi i Drini. Protekle nedelje je srpska delegacija i sa Italijom potpisala sporazum o gradnji elektroenergetskih kapaciteta uz ulaganja od 1,5 mlrd EUR.


Struja iz obnovljivih izvora

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o merama podsticaja za proizvodnju električne energije korišćenjem obnovljivih izvora energije. Politika podsticaja podrazumeva garantovane otkupne cene za svu električnu energiju proizvedenu u malim hidroelektranama, postrojenjima na biomasu, vetroelektranama, solarnim elektranama i elektranama koje koriste biogas, deponijski ili kanalizacioni gas u periodu od 12 godina od početka proizvodnje
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije

Mali: U februaru rast BDP-a od 5,9%

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da ekonomija Srbije "i dalje raste" i da je u februaru ostvaren rast bruto društvenog proizvoda (BDP) od 5,9%. Mali je za Prvu televiziju rekao da je takav rezultat "daleko iznad očekivanja". - Srbija nastavlja da raste dok je jedna Nemačka u recesiji a druge ekonomije mnogo sporije rastu. Potpuno kontrolišemo javni dug u odnosu na BDP i danas je na 48,5%. Trenutno imamo više od 400

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.