NavMenu

Institut Dedinje evropski šampion po broju operacija na otvorenom srcu

Izvor: eKapija Ponedeljak, 06.01.2020. 13:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Zeljko Sinobad/shutterstock.com)Ilustracija
Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje postigao je istorijski maksimum u svim segmentima rada. Sa 2.500 operacija na otvorenom srcu pripalo mu je šampionsko mesto u Evropi.

- Prvi smo u Evropi po broju operacija na otvorenom srcu sa upotrebom mašina za vantelesni krvotok, ali smo prvi i u svim ostalim segmentima rada, s obzirom na stešnjene prostore i uslove u kojima radimo – rekao je prof. dr Milovan Bojić, a prenosi sajt Instituta.

Dodao je da je uvedeno i 16 novih, komfornih procedura, do sada nezabeleženih u Srbiji i regionu.

Prof. dr Miodrag Perić, upravnik Klinike za kardiohirurgiju, napomenuo je da je reč o hirurgiji odraslih, te da ne postoji ni jedna vrsta kardiohirurške procedure koja se radi u svetu, a ne radi na ovom Institutu.

Klinika za vaskularnu hirurgiju takođe je postigla apsolutni maksimum u broju operacija.

- Od 2.100 operacija, tri četvrtine je urađeno otvorenom hirurškom tehnikom, dok je na odeljenju radiologije sa kolegama radiolozima urađeno skoro 600 procedura savremene endovaskularne hirurgije - rekao je prof. dr Nenad Ilijevski, upravnik Klinike za vaskularnu hirurgiju.

Pored diganostike na radiologiji je obavljeno mnoštvo interventnih procedura i endovaskularnih intervencija. Urađeno je oko 600 procedura sa preko 500 stentova, a više od 200 intervencija na karotidnim arterijama.

- Sa našim hirurzima uradili smo brojne hibridne procedure na grudnoj aorti i kombinovano premošćavanje na vratnu arteriju i to u zoni ushodne aorte koja izlazi iz srca, zoni koja ranije nije bila u domenu endovaskularnih intervencija, gde se radilo isključivo hirurški. To su najkompleksiniji pacijenti. Mi to radimo prvi u ovom delu Balkana, jer ni Slovenija ne radi ove intervencije, a to su najteži bolesnici sa aneurizmama i disekcijama grudne aorte - napomenuo je prof. dr Dragan Sagić, upravnik Invazivne i interventne kardiovaskularne dijagnostike i terapije.

Predstavljajući rad Klinike za anesteziju i intenzivno lečenje, prof. dr Miomir Jović je rekao da Klinika za anesteziju svakog dana radi u devet od 10 interventnih i hirurških sala i ima jedinicu za intenzivno lečenje sa 37 kreveta, po čemu je prepoznatljiva u celom regionu.


Ovogodišnji rezultati Klinike za kardiologiju su impresivni: preko 60.000 ambulantnih pregleda i više od 9.500 hospitalizovanih bolesnika.

- U našu koronarnu jedinicu ove godine stiglo više od 350 infarkta zbrinutih sa mortalitetom ispod 3%, što je rezultat kojim se mogu podičiti samo najveći svetski centri – istakao je prof. dr Petar Otašević, upravnik Klinike za kardiologiju, izdvajajući kao najveći prodor ove godine uvođenje TAVI-procedure, perkutane zamene aortnog zaliska bez otvaranja grudnog koša.

Dodao je više od 500 elektrofizioloških ispitivanja i ablacija i preko 350 implantacija pejsmejkera i drugih uređaja iz ovog domena, a započeli smo i rutinsku primenu najkompleksnijih procedura u okviru interventne kardiologije, kao što su rotablacije i različite vizualizacione metode.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.