NavMenu

Rast BDP-a i digitalizacija ključni za 2020. godinu, poručuje NALED - Nastavlja se i reforma katastra

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 30.12.2019. 14:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: rangizzz/shutterstock.com)Ilustracija
Udruženje banaka i NALED u 2020. godini očekuju da će očuvanje stabilnosti omogućiti dalji privredni rast i nastavak reformi poslovnog ambijenta, a pozitivan impuls daće i digitalizacija.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović kaže za Tanjug da su prioriteti rad na rešavanju pitanja imovine, dalje smanjenje opterećenja rada i fleksibilnije zapošljavanje, suzbijanje sive ekonomije i razvoj e-uprave kroz e-agrar.

- Da bi se bilo koji od prioriteta sproveo, neophodan je stalni javno-privatni dijalog kroz koji dolazimo do rešenja koja zagovaramo u javnosti i ako se prihvate dajemo podršku da se sprovedu - rekla je ona.

NALED će 2020. godine nastaviti reformu katastra i uvođenje sistema e-prostor, učestvovati u rešavanje pitanja konverzije prava na zemljištu i kroz rešavanje pitanja dostave digitalizacijom katastra. Na suzbijanju sive ekonomije nastaviće aktivnosti ka uspostavljanju jedinstvenog kontakt centra za građane ka inspekcijama, dok će kroz e-agrar nastati platforma za elektronsku registraciju poljoprivrednih gazdinstava i sistema za dodelu subvencija kroz uspostavljanje elektronskog sandučeta.

- Neke od reformi koje planiramo su započete i ukoliko nas izbori ozbiljno ne uspore nadamo se da će i 2020. godina biti reformski uspešna u domenu poslovnog ambijenta - rekla je Violeta Jovanović.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić u izjavi za Tanjug kaže da je uveren da će postignuta makroekonomska stabilnost potrajati i u 2020. godine i dodaje da od toga bankarski sektor, ali i gradjani i privreda, mogu samo da profitiraju.

- Siguran sam da će u sledećoj godini rast BDP-a od 4,5% uticati na dalju ekspanziju kreditne aktivnosti - kaže Vasić. On naglašava značaj digitalizacije, jer ona može biti korak koji će Srbiji pomoći da nekoliko stepenica preskoči i ocenjuje da će digitalizacija obeležiti sledeću godinu.

- Rast BDP-a vodi rastu plata i penzija, to je mogućnost za dodatno zaduživanje, a rast broja zaposlenih je prilika za te građane da uđu u sistem, dobiju kredit ili ono što žele, i mislim da stoga i bankarski sektor očekuje značajan pomak u 2020. - kaže Vasić.

U Srbiji je danas 26 banaka a ovaj sektor očekuju dalje ukrupnjavanje, što je deo globalnih trendova, ocenjuje on. Dodaje da je 2019. godina bila uspešna za banke, a da je na uspone u sektoru uticao rast BDP-a, dok je usporavanje kreditnih aktivnosti stanovništva amortizovano rastom zaposlenosti.

Sagledavajući prilike u okruženju on smatra da su sada idealne prilike za sve koji imaju dobru ideju ili proizvod da traže podršku banaka jer nikada kamatne stope nisu bile niže.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.