NavMenu

Domaću open-source IoT cloud platformu Mainflux Labs koriste korporacije iz Teksasa, Rusije i Nemačke

Izvor: Startit Nedelja, 29.12.2019. 14:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: everything possible/shutterstock.com)Ilustracija
Startap Mainflux Labs radi na razvoju open-source IoT platforme koja rešava problem povezivanja uređaja, njihovog upravljanja i daljinskog prenošenja poruka sa njihovih senzora i aktuatora, i koju koriste korporacije širom sveta.

- Mainflux je praktično Internet of Things platforma, ali ona ide dalje od pukog povezivanja uređaja. Mi je danas zovemo Internet of Everything platforma – jer je korisna i u povezivanju aplikacija i dugih entiteta koji treba da razmenjuju poruke na siguran način - kaže CEO Draško Drašković, diplomirani inženjer elektrotehnike i inicijalni autor i pokretač projekta, koji se već tokom studija posvetio open-source projektima, naročito u domenu embedded Linux kernel, kao što su OpenWRT, OpenOCD i U-Boot.

On objašnjava da ova IoT platforma rešava problem povezivanja uređaja, njihovog upravljanja i daljinskog prenošenja poruka sa njihovih senzora i aktuatora. To je osnovni infrastrukturni gradivni blok kompleksnih sistema koji služe za povezivanje i automatizaciju fabrika, pametnih gradova, transportnih i mnogih drugih sistema. Upotrebom Mainflux open-source tehnologija, korisnici dobijaju otvoreni, inter-operabilan i modularan sistem pogodan za dalji razvoj, modifikacije i integraciju, i izbegavaju takozvani "vendor lock", tj. zavisnost od jednog proizvođača.

Najčešći korisnici su kompanije koje razvijaju kompleksne sisteme u kojima aplikacije treba da donose odluku na osnovu čitanja velikog broja senzora ili upravljaju raznim robotima i drugim fizičkim uređajima (bili to razni prekidači, releji, elektro-motori ili neki drugi aktuatori) na daljinu.


Korporacija iz Teksasa koja se bavi eksploatacijom nafte koristi uređaje za praćenje naftnih platformi na udaljenim lokacijama, u pustinjama ili okeanima povezanih preko Mainflux platforme i 4G mobilne mreže. Kompanija iz Rusije iz oblasti AI/ML koristi njihovu tehnologiju za povezivanje lokomotiva i vozova radi akvizicije podataka koje dalje koriste u njihovim algoritmima za prediktivno održavanje, kao i farmaceutski gigant iz Nemačke koji povezuje mašine u fabrici preko Mainflux-a, samo su neki od klijenata sa kojima je ovaj startap do sada radio.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.