NavMenu

Farma domaćeg balkanskog magarca u srcu Šumadije - Na Farmi Esel proizvode mleko, kreme i planiraju turističke sadržaje

Izvor: Agroklub Petak, 27.12.2019. 16:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: DragoNika/shutterstock.com)Ilustracija
Farm Esel u selu Čumić, srcu Šumadije dom je za pedesetak grla domaćeg balkanskog magarca. Milan Prodanović proveo je jedan deo života u Švajcarskoj, gde se prvi put susreo sa ovim životinjama, zavoleo, shvatio njihovu vrednost. Fasciniran lekovitim svojstvima magarećeg mleka, krenuo je u avanturu i podigao farmu.

U početku je krenuo iz hobija sa svega nekoliko grla, danas tri godina kasnije na farmi ima pedesetak jedinki uglavnom iz sopstvene reprodukcije. Balkanski magarac je vrsta koja je u odumiranju, a magareće mleko je zlato iz prirode o kojem većina nije informisana. Karakteristično za mužijaka i ženku je prepoznatljiva tamna šara, koja se proteže preko celih leđa u obliku krsta.

Na farmi tokom cele godine imaju oko petnaestak magarica za mužu. Magarice se teško muzu i daju svega 200 do 300 ml mleka. Magareće mleko je po svom sastavu slično majčinskom, ne sadrži bakterije koje bi mogle da naškode novorođenčetu, a isto tako ima i šezdeset puta više vitamina C od kravljeg mleka. Na farmi magarice u toku dve godine mogu dati najviše 40 litara mleka.

- Ove životinje nisu zahtevne za čuvanje, imaju jednostavnu ishranu. Hrane se senom, kukuruzom, ovsom, ječmom i ispašom, a nekada dobijaju i stari hleb kao i poslasticu od dve kockice šećera nedeljno - priča Milan Prodanović.

Farma se finansira od prodaje mleka, kao i prodaje muške puladi širom Srbije i to pokriva osnovne troškove, radne snage i hrane. Na farmi nemaju sopstvenu hranu, već sve što je potrebno za ishranu kupuju.

Cena mleka na farmi za litar je 4.000 dinara, dok je cena za muško magare pule 200 EUR, a za žensko treba izdvojiti 300 EUR.

Ono što je novina i čime se farma može pohvaliti je kozmetička linija Nefertiti, prirodna ručno rađena krema od magarećeg mleka i prirodnih ulja.

Idejni tvorci ove kozmetike su Aleksandra Božić i Boško Prodanović. Aleksandra je došla na ideju da proba kako magareće mleko uz dodatak prirodinih ulja ima efekte na kožu. Rezultati su bili fantastični, kremu pakuju u posudama od pečene gline sa najkvalitetnijom glazurom koja ne dozvoljava mešanje pH vrednosti posude i kreme.


Nefertiti kozmetička linije se razvija i za sada se može kupiti preko društvenih mreža. Planovi su da sa kremom i mlekom uđu u velike trgovinske lance. Sada svoje proizvode prodaju i pozitivna reakcija zadovoljnih kupaca im je dodatni vetar u leđa i znaju da su na pravom putu. Cena Nefertiti kreme je 1.800 dinara.

Farma magaraca ima velike planove za budućnost, razvoj turizma, eskurzije, edukacije, muža magarica i mnogo drugog sadržaja.

Kako kaže Boško, bilo je vreme proizvodnju podići na viši nivo i ovo je tek početak. Entuzijazam Boška Prodanovića, mladost i želja da se ide napred su pokazatelji da će sa ove farme poteći još mnogo lepih i korisnih stvari. Vrata farme su širom otvorena za sve koji žele da vide, maze magariće i provedu dan u prirodi sa plemenitim životinjama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.