NavMenu

Na Crnom vrhu u planu vetropark, investicija vredna gotovo 100 mil EUR

Izvor: Beta Sreda, 25.12.2019. 11:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Katarina Stevanović)Ilustracija
Ugovor o početku izrade plana detaljne regulacije za podučje Crni vrh, gde je planirana izgradnja vetroparka u kome će biti ukupno 21 turbina za proizvodnju električne energije, potpisan je danas u Boru.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić kazao je da je o reč prvoj domaćoj investiciji u vetropark, snaga će biti 50 MW, a gradiće ga kompanija Crni vrh power, koja posluje u sastavu srpske kompanije Kodar Energomontaža.

- Grad Bor je dao saglasnost za izradu plana detaljne regulacije, posle čega će uslediti izrada projektno-tehničke dokumentacije za izvođenje radova - rekao je za Betu Milikić, koji je potpisao ugovor sa generalnom direktorkom kompanije Jelenom Radić.

Prema njegovim rečima, od 21 turbine, 14 će biti na teritoriji Grada Bora, a sedam na teritoriji opštine Žagubica.

Jelena Radić je navela da merenje snage vetrova na Crnom vrhu traju već sedam godina i da pokazuju da je to možda najbolja lokacija vetrova u Srbiji.

Kada je reč o visini investicije, ona napominje da je pribavljanje dokumentacije tek prvi korak, ali da "knjiške" računice pokazuju da ovakve investicije iznose oko 100 mil EUR.

Prema njenim rečima, do 2021. godine planira se dobijanje građevinske i energetske dozvole, nakon čega će početi izgradnja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.