NavMenu

Kraljevo sa 65 miliona dinara podstiče poljoprivredu u 2020. godini

Izvor: Glas zapadne Srbije Utorak, 24.12.2019. 14:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: branislavpudar/shutterstock.com)Ilustracija
Grad Кraljevo je u prethodnih nekoliko godina iz budžeta izdvojio oko 500 miliona dinara za razvoj poljoprivrede. U budžetu za narednu godinu, koji je Gradsko veće predložilo Skupštini grada na usvajanje, za razne podsticaje u poljoprivredu, jednom od stubova privrednog razvoja grada, planirano je 65 miliona dinara.

Novac je namenjen za regresiranje veštačkog osemenjavanja umatičenih krava i junica, regres za razne vidove osiguranja, kamate za kredite, zatim bespovratna sredstva za kupovinu stoke, sadnog materijala i druge radove u poljoprivredi, kao i posete poljoprivrednim sajmovima i drugim manifestacijama u cilju edukacije i razmene iskustava sa drugim poljoprivrednicima iz zemlje i sveta.

Inače, polovina novca namenjena je investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju.

- Zahvaljujući tim merama značajno se uvećao broj grla u stočarskoj proizvodnji i povećan je broj hektara pod voćem i povrćem. Svih ovih godina smo stalno prisutni na terenu i sve to doprinosi tome da što veći broj ljudi ostane na selu - kaže Dragan Čorbić, predsednik Saveta za poljoprivredu grada Кraljeva.

Na konkursima koji traju od aprila do novembra prednost se daje mladim poljoprivrednicima, ženama nosiocima registrovanog poljoprivrednog gazdinstva i domaćinstvima koja imaju više članova. Prednost takođe imaju i oni poljoprivrednici koji prvi put konkurišu, da bi se izbegle ranije pojave da podsticaje dobijaju isti ljudi.


Prema Čorbićevim rečima, na teritoriji grada Кraljeva ima ukupno 72.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, a oko 55.000 stanovnika živi na selu, što je oko 45% stanovništva. Na teritoriji grada ima i 14.000 hektara državnog zemljišta i ove godine, putem javnog oglasa, poljoprivrednicima je dato u zakup 450 hektara. Od zakupa, 40% novca sliće se u gradsku kasu, a 60% u budžet Republike Srbije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.