NavMenu

ALTIPARMAKOV: Obračun penzija po švajcarskoj formuli je ekonomski održiv

Izvor: Tanjug Subota, 21.12.2019. 10:14
Komentari
Podeli
Nikola Altiparmakov (Foto: Mc.rs)Nikola Altiparmakov
Od Nove godine u Srbiji počinje da se primenjuje obračun penzija po takozvanoj švajcarskoj formuli, a član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov kaže da je taj model ekonomski održiv, kao i da ima široku društvenu podršku.

- Tako da u sledećim godinama i decenijama ovaj model će biti ekonomski održiv za budžet. Ovo jeste jedan jako dobar model koji koristi veliki broj zemalja u regionu. To je model koji smo mi imali - kazao je Altiparmakov za RTS.

Po švajcarskom modelu penzije se usklađuju s rastom inflacije i prosečnom zaradom. Model je na zahtev Svetske banke u Srbiji ugašen 2006. godine.

- Model ne može da bude riskantan. To je više urađeno iz političkih razloga. Model je ukinut i to je dovelo do velikih društvenih previranja. Imali smo čitavu deceniju i budžetskih i fiskalnih neravnoteža. Sada, sa uspešnom fiskalnom konsolidacijom konačnom možemo da kažemo da ulazimo u neke mirnije sistemske vode, gde sa jedne strane to neće biti problem za budžet i ekonomiju, a sa druge strane to će biti jedna formula za penzionere i buduće penzionere, na koji način će se obračunavati i isplaćivati njihove penzije - naveo je Altiparmakov.

Prema njegovim rečima, kako je zakon propisao, to povećanje će iznositi 5,4%.

- To je nešto što je realno povećanje od oko 3 ili 3,5%, imajući u vidu da je trenutno inflacija usporila i da iznosi svega oko 1,5% godišnje - istako je Altiparmakov.

Dodaje da poslednje povećanje plata neće ući u ovo povećanje penzija od januara 2020. godine, nego od 2021.

- Razlog za to je, praktične prirode. Statistika objavljuje statistiku prosečnih zarada dva meseca nakon završetka kalendarskog meseca, tako da će se ovo povećanje prikazati tek negde u februaru, martu naredne godine - kazao je Altiparmakov.

Veoma je važno, kako je napomenuo, da je ovaj model dobio široku društvenu podršku, od sindikata, udruženja penzionera, uključujući i podršku vlade, da je sa stručne strane održiv. Čitava Evropa, kazao je stari, ima manje dece, i onda to zahteva da s vremena na vreme se rade ovakve reforme.

- Ono što Makron u Francuskoj pokušava je da uvede bodovni sistem koji Nemačka i Srbija imaju. Pokušava da uvede sistem da nema različitih privilegija, što nije ni ekonomski efikasno, ni pošteno. Kada vi imate neke privilegovane delove stanovništva, onaj drugi deo stanovništva mora da plaća ekonomsku cenu toga. Mi u Srbiji imamo sistem da je regularna starosna granica za penzionisanje 65 godina, a data je mogućnost da se ode u penziju pet godina ranije. Jasna je računica, da ako odete ranije u penziju, duže ćete je primati. Ako imate dva građanina koji su jednako uplaćivali, onda bi jednako trebalo i da dobiju penziju - ocenio je Altiparmakov.

To je, kako je istakao, isto kao kad odete u banku, ako uzmete kredit na pet godina plaćaćete veću ratu, ali ćete ga brže otplatiti, nego da uzmete kredit na deset godina.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.