NavMenu

HTC predstavio Vive Cosmos - Uđite u svet VR-a iz VR-a

Izvor: eKapija Četvrtak, 19.12.2019. 16:08
Komentari
Podeli
HTC Vive predstavio je svoje najnovije VR rešenje - Vive Cosmos, novu generaciju VR uređaja.

- Na ovom sistemu, koji smo nazvali Cosmos zbog njegovih neograničenih mogućnosti, kompanija je radila 3,5 godine sa idejom da se korisnicima ponudi što bolje iskustvo u VR-u - rekao je Marko Savković, menadžer u kompaniji HTC na predstavljanju novog rešenja virtuelne stvarnosti u prodajnom prostoru Tehnomanije.

Prema njegovim rečima, Vive Cosmos je dosta poboljšan u odnosu na originalni Vive uređaj.

- Prva razlika je mnogo veći broj kamera, kojih na ovom modelu ima šest dok je Vive imao samo jednu, i koje su usmerene levo-desno, gore-dole i dve kamere napred za vertikalni i horizontalni treking, najveći u poređenju sa drugim inside-out rešenjima - ističe Savković.

Takođe, sada su svi tasteri raspoređeni slično kao na game pad-u, pa je njihovo korišćenje mnogo prirodnije. Pass trough kamere omogućavaju da se kroz kamere vidi prostor u kojem se podešava prostor za igru, a ako se suviše približite nekom predmetu pojavljuje se mreža koja na to upozorava.

Savković ističe da Vive Cosmos ima i novi hardver sa poboljšanom optikom i sočivima.

- Uklonjen je screen-door efekat na koji su se mnogi žalili i koji je davao efekat "mrežice za komarce". Sada se umesto Amoleda koristi real RGB ekran i mnogo veća rezolucija koja je povećana na 89%, dok drugačija sočiva daju manji efektat koncentričnih krugova - navodi on.

Kako je istakao, novi launcher sa plivajućim vidžetima omogućava da šetajući se kroz VR na licu mesta odlučujete šta ćete tamo raditi.

- Takođe, naša platforma Vive port infinity danas ima više od 2.000 naslova čiji se broj stalno povećava. Kuriozitet je i jedini "Netflix" u svetu VR-a, "all you can eat" model, koji je svojevrsna mesečna pretplata na naslove i koj ise dobija besplatno na 6 meseci uz kupovinu uređaja.

Govoreći o karakteristikama Vive Cosmos rešenja, Savković je istakao da je to portabilni uređaj koji staje u mali ranac.
- Vodili smo računa i o ergonomiji, jer čovek ne može da bude u potpunosti uronjen u svet VR-a ako ga nešto žulja ili se lice greje, kao i o detaljima kada je u pitanju industrijski dizajn, pa tako nema više eksternih senzora i ulazak u svet VR je veoma jednostavan i raspakivanje je značajno pojednostavljeno. Prilagođeno je i podešavanje razmaka između očiju, tako da slika ne može da bude mutna. Slušalice su ugrađene, ali se skidaju. Minimalizovan je efekat maske za ronjenje, veliki deo mase uređaja oslanja se na čelo i potiljak, a površine se lako čiste, jer nisu pravljene od sunđera i lako ih je zameniti - navodi Savković.

Dodaje da su mislili i na one koji nose naočare, pa tako flip up kaciga odgovora velikoj većini različitih naočara.

- Ujedno, ona omogućava i programiranje u VR-u, pijuckanje kafe dok ste u VR-u, odnosno jednostavno i brzo izlaženje i vraćanje u VR - kaže Savković.

Kao posebnu pogodnost on navodi Wireless adaptor, koji eliminiše kablove između korisnika i računara i koji je razvijen u saradnji sa kompanijom Intel, a radi samo na HTC Vive headsetovima. Baterija traje više od 2 sata i može se zameniti bez gašenja aplikacije.

Savković ističe da kombinacija svih ovih detalja čini Vive Cosmos jednim od najprijatnijih uređaja za korišćenje.

Prema njegovim rečima, modularni dizajn prednje ploče omogućava menjanje funkcionalnosti uređaja.

- Prednja pločica se skida i mogu se staviti razni dodaci, tako da se dobija potpuno novi VR uređaj. Te inovacije ćemo postepeno uvoditi, a prva na redu koja će biti dostupna već u januaru je eksterni infrared treking - rekao je Savković i najavio da će se korisnici iznenaditi sledećim inovacijama koje su u planu.

On je dodao i da Vive Cosmos nije zamena za HTC-ov flegšip uređaj Vive Pro, ali da, s obzirom na smenu generacija, on ima bolju rezoluciju, sočiva, lakši je i ima mnoge druge poboljšane performanse.

Vive Cosmos je već u prodaji u Srbiji, a cena mu je oko 100.000 dinara.

B. Petrović







Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.