NavMenu

Poziv mladim arhitektama za izradu idejnog rešenja linijskog parka od Beton hale do Pančevačkog mosta

Izvor: eKapija Sreda, 18.12.2019. 15:21
Komentari
Podeli
Služba glavnog urbaniste Grada Beograda uz podršku Društva arhitekata Beograda raspisala je poziv mladim profesionalnim timovima za kvalifikaciju za izradu idejnog rešenja dela područja Linijskog parka u Beogradu.

Podsetimo, kako je eKapija već pisala, umesto američke kompanije Diller Scofidio i Renfro, sa kojom je grad pre pola godine bio nadomak potpisivanja ugovora o izradi master plana za budući linijski park od Beton hale do Pančevačkog mosta, taj potez od 4,5 kilometara razvijaće 10 domaćih arhitektonskih timova mlađih od 40 godina.

- Cilj ovog poziva je da se kroz delovanje i afirmisanje mladih profesionalnih, prvenstveno arhitektonskih timova (u interaktivnoj saradnji sa drugim srodnim strukama) postigne kreativnost u stvaranju inovativnih i održivih rešenja za unapređenje kvaliteta života i ekoloških uslova za ugodan boravak na otvorenom svih sugrađana i korisnika ovog dela Beograda - navodi se u pozivu.

Poziv se raspisuje za timove od najmanje tri člana koji mogu biti diplomirane arhitekte, urbanisti, pejzažne arhitekte i profesionalci komplementarnih struka, a koji na dan poziva imaju 40 ili manje godina. Ista osoba ne može učestvovati u više različitih timova (ukoliko se to desi, prijave tih timova biće odbačene u celosti). Poziv je otvoren samo za državljane Srbije, sa prebivalištem u Srbiji.

Zbog dužine poteza budućeg Linijskog parka i varijacija sadržaja i ambijenata u njegovom okruženju, čitava površina parka podeljena je u 10 okvirnih prostorno-programskih celina. U skladu sa podelom na celine, po završetku procesa kvalifikacija biće odabrano 10 timova, a svaki će u procesu ko-kreacije biti angažovan na izradi idejnog rešenja jednog od delova područja linijski park.

Javna prezentacija poziva i usmeno davanje odgovora zainteresovanim učesnicima biće organizovani 16. januara 2020. godine. Informacija o lokaciji i terminu javne prezentacije biće objavljena na sajtu Društva arhitekata Beograda. Rok za prijavu i dostavu materijala po pozivu je 28. januar 2020. godine od 9 do 15 sati, u prostorijama Društva arhitekata Beograda na adresi Kneza Miloša 7a, 3. sprat. Izložba za građane i njihovo ocenjivanje održaće se najkasnije u subotu, 8. februara.

Svečano proglašenje pobedničkih timova, podela timova po zonama, prezentacija programskog zadatka i prvih smernica za kolaborativni rad na izradi idejnog rešenja (ko-dizajn) biće održani do 12. februara 2020. godine, posle čega će uslediti potpisivanje ugovora. Idejno rešenje će se izrađivati tri meseca od dana potpisivanja autorskih ugovora. Poziv možete pogledati na ovom linku.

Kako je za eKapiju ranije najavio glavni gradski urbanista Marko Stojčić o sadržajima u parku odlučiće Beograđani na anketi.

- Građani će kroz anketu moći da glasaju za sadržaje koji će se u parku nalaziti. Šetališta, biciklističke staze, dečija igrališta i parkovsko zelenilo sa velikim brojem novih stabala su samo delić onoga što će ova zelena oaza imati. Linijski park biće spona centralne zone sa zapuštenim donjim Dorćolom, delom Ade Huje i sa beogradskim najvećim potencijalom, rekama - rekao je Stojčić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.