NavMenu

Strane kompanije iz Srbije iznele 706 mil EUR profita u 2019. godini - U našoj zemlji reinvestiraju 60% dobiti

Izvor: Blic Petak, 13.12.2019. 14:55
Komentari
Podeli
(Foto: wael khalil alfuzai/shutterstock.com)
Strane kompanije, su u prvih devet meseci ove godine, iz Srbije iznele tačno 705,9 mil EUR dobiti. Prema informacijama Blic Biznisa, reč je o 43% njihove dobiti koju su zaradili u Srbiji.

Kompanije i banke u stranom vlasništvu koje posluju u Srbiji, zaradile su od januara do septembra nešto više od 1,6 mlrd EUR. Od toga su iz naše zemlje u vidu dividende u matice izneli nepunih 710 mil EUR. Istovremeno su u Srbiju reinvestirali 919 mil EUR, što je oko 56% njihove čiste zarade, navodi Blic.

U Srbiji trenutno posluje više od 2.000 preduzeća čiji su osnivači iz Slovenije, preko 1.600 preduzeća čiji su osnivači iz Hrvatske i Mađarske. Oko 900 kompanija je sa vlasnicima iz Turske, dok su Rumuni vlasnici oko 450 kompanija koje posluju u Srbiji.

Najveći broj njih bavi se trgovinom, ugostiteljstvom, građevinarstvom, proizvodnjom tekstila, konsultantskim uslugama. Kompanije su osnivane širom Srbije, a najčešće u okolini velikih gradova poput Beograda, Niša, Subotice, Novog Sada, Kruševca...

U Narodnoj banci Srbije kažu da je odnos iznete i uložene dobiti u Srbiju sličan kao i ranije.

- Ovo je slična situacija kakvu smo imali i prethodnih godina kada je oko 60% dobiti reinvestirano u Srbiju. Ovakva kretanja ukazuju na poverenje stranih vlasnika u srednjoročne i dugoročne perspektive rasta i razvoja srpske ekonomije - kažu u NBS.

U centralnoj banci ističu i da je Srbija u poslednjih pet godina zabeležila značajan priliv stranih direktnih investicija.

Od početka 2015. godine zaključno sa septembrom 2019. godine, priliv stranih direktnih investicija (SDI) u Srbiju iznosio je 13,2 mlrd EUR, pri čemu su investicije rasle iz godine u godinu. Prošle godine SDI su iznosile 3,5 mlrd EUR.


- Imajući vidu visok priliv SDI u izvozno orijentisane sektore, sasvim je razumljivo i da profit ovih kompanija konstantno raste. Međutim, ono što je važno, paralelno sa početkom investicionog ciklusa 2015. godine započeo je i još jedan važan trend - da strane kompanije svake godine veći deo svoje dobiti reinvestiraju u Srbiju, a manji deo isplaćuju u vidu dividende - napominju u NBS.

Napominju i da se u narednom periodu očekuje da će se dobit preduzeća i banaka u stranom vlasništvu povećavati u skladu sa daljim ekonomskim rastom Srbije, ali i da se očekuje nastavak tendencija stranih vlasnika da veći deo ostvarene dobiti reinvestiraju.

Iznošenje dobiti, inače, može da se obavi legalno i ilegalno. Legalno je plaćanje dividende vlasnicima, na šta svakako imaju pravo i zbog čega uostalom i investiraju, dok se ilegalno kapital izvlači transfernim cenama, odnosno naduvavanjem cena uvoznih komponenata, čime se smanjuje dobit u zemlji.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.