NavMenu

Evropska centralna banka zadržala iste kamate, podigla prognozu rasta za 2019

Izvor: Tanjug Četvrtak, 12.12.2019. 20:04
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Hans)
Evropska centralna banka (ECB) je zadržala je danas svoje ključne kamatne stope na nepromijenjenom nivou na prvom sastanku kojim je predsedavala nova predsednica banke Kristin Lagard u Frankfurtu.

Upravni savet ECB-a je odlučio da kamatnu stopu na depozite položene u centralnoj banci ostavi na istorijskom minimumu od minus 0,5%, da zadrži kamatu na prekonoćne pozajmice na 0,25%, a kamatu na jednonedeljne pozajmice za likvidnost na nula posto, objavljeno je na veb sajtu monetarnog regulatora evrozone.

ECB je u saopštenju ponovila da će kamate ostati na sadašnjem nivou ili će biti i niže dok god centralna banka ne proceni da se inflacija približava ciljanom nivou od neznatno ispod 2,0% i da se takvo kretanje odražava i na dinamiku bazne inflacije.

Takođe je potvrdila da ostaje pri neto kupovinama aktiva, započetim u novembru, u mesečnom iznosu od 20 mlrd EUR i da će te aktivnosti nastaviti "onoliko dugo koliko je potrebno".

ECB je podigla prognozu realnog rasta BDP-a evrozone za 2019. godinu za 0,1% na 1,2%, dok je za iduću godinu smanjila za 0,1% na 1,1% u odnosu na septembarsku projekciju. Za 2021. i 2022. godinu predviđa rast od po 1,4%.

Predsednica ECB Kristin Lagard je na konferenciji za novinare rekla da postoje nagoveštaji stabilizacije usporavanja rasta, ali da su novi podaci, od oktobarskog sastanka o monetarnoj politici, "ukazali na nastavak prigušenih inflatornih pritisaka i slabu dinamiku rasta evrozone", preneo je CNBC.

- Rizici po perspektive rasta evrozone koji potiču od geopolitičkih faktora, rastućeg protekcionizma i ranjivosti tržištima u usponu i dalje su prisutni, ali postaju nešto manje izraženi - dodala je.

ECB je revidirala naviše prognozu inflacije za 0,1% za 2020. godinu, ali istovremeno godinu kasnije smanjila za 0,1% na 1,4%, dok za 2022. godinu predviđa 1,6%.

Jedan od prvih koraka nove šefice ECB-a, podseća CNBC, bila je najava opsežne provere i preispitivanja politike, prvi put od 2003. godine, a taj stav centralne banke naišao je žestoke kritike tržišnih aktera.

Na konferenciji za novinare, Lagard je rekla da će provera početi u januaru s ciljem da se završi do kraja 2020. godine i da će obuhvatiti "ne samo one koji su uobičajeno osumnjičeni", već i članove Evropskog parlamenta (MEP), akademske zajednice i "predstavnike civilnog društva", preneo je CNBC.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.