NavMenu

Pet projekata iz opštine Topola dobilo novac iz Iparda - U toku treći poziv

Izvor: Glas zapadne Srbije Četvrtak, 12.12.2019. 09:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)Ilustracija
Za vreme primene IPARD programa u Srbiji je odobreno 120 projekata vrednosti oko 6 mil EUR. Od toga je pet projekata iz opštine Topola, čija je vrednost oko 1,4 mil EUR.

Predsednik Skupštine Opštine Topola Dragan Jovanović naglasio je da je još oko 10 projekata u obradi, što je, prema njegovim rečima, "ogroman uspeh".

- Evropska unija je donirala oko 200 mil EUR bespovratnih sredstava za srpski agrar iz predpristupnih fondova EU. Smatram da smo verovatno među najboljim opštinama, jer je do sada povučenih 1,4 mil EUR u jednu relativno malu opštinu uspeh vredan pažnje - izjavio je Jovanović.

On je istakao da je prošle godine u Topoli organizovano nekoliko predavanja na temu primene IPARD-a, što je kako smatra doprinelo da se podnesu kvalitetni projekti.

– Prvi projekat je izgradnja hladnjače sa preradom voća u Krćevcu i za to je odobren povraćaj oko 920.000 EUR na ukupnu investiciju od 2,6 mil EUR bez dodatnih radova. Najnovije rešenje je za Trnavu, za izgradnju hladnjače kapaciteta 500 tona. Povraćaj iz IPARDA je 20 miliona dinara. Interesantan je projekat i porodice Marković iz Blaznave za izradu boks paleta, iz Šuma je projekat za izgradnju štale - naveo je Jovanović.

Predsednik skupštine opštine Topola je mišljenja da su projekti IPARDA komplikovani i da je rešenje u udruživanju kako bi se procedura pojednostavila.


Treći javni poziv

U toku je treći javni poziv za podnošenje zahteva za odobravanje projekta za IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva. Rok za podnošenje zahteva je 24. februar 2020. godine.


Predmet ovog Javnog poziva su investicije u fizičku imovinu i prihvatljivi troškovi u vezi sa izgradnjom, kao i nabavkom nove opreme i mehanizacije.

Obuhvaćeni su sektori mleka, mesa i voća i povrća, jaja i grožđa i zahtev za odobravanje projekta može se podneti samo u okviru jednog sektora za jednu ili više investicija. Po ovom Javnom pozivu opredeljen je novac u iznosu od 5.412.941.299 dinara, a visina podsticaja je 50%, odnosno 60% prihvatljivih troškova za investicije u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama.

Minimalan iznos podsticaja koje korisnik može da ostvari u okviru svih sektora je 10.000 EUR, dok je maksimalni podsticaj u okviru sektora voća i povrća, sektora mesa, jaja i grožđa 1 mil EUR, dok u sektoru mleka korisnici mogu da ostvare podsticaj i od 2 mil EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.