NavMenu

Adriatic Metals planira gradnju dva rudnika srebra i zlata u Varešu - Ulaganja procenjena na 154 mil EUR

Izvor: eKapija Utorak, 10.12.2019. 10:42
Komentari
Podeli
(Foto: My name is boy/shutterstock.com)
Kompanija Adriatic Metals, koju je podržao i kanadski milijarder Eric Sprott, namerava da u Bosni i Hercegovini napravi dva velika rudnika.

Na dva rudnika srebra i zlata u Varešu nameravaju, pišu britanski mediji, da potroše 137 miliona funti (154 mil EUR, 308 mil KM), što bi im u periodu od 15 godina moglo doneti zaradu od 1,2 milijarde funti (1,35 mlrd EUR, 2,7 mlrd KM), prenosi faktor.ba.

Vrednost kompanije se procenjuje na 290 miliona dolara, a od četvrtka bi se njihovim deonicama trebalo da se trguje na Londonskoj berzi sa ciljem prikupljanja novca potrebnog za investiranje. Taj novac nameravaju da prikupe do kraja naredne godine.

Izgradnja prvog rudnika je predviđena na proleće 2021. godine, dok bi izgradnja drugog rudnika trebalo da počne 2028.

Adriatic Metals još od maja 2018. godine sprovodi istraživanja u Varešu sa ciljem pronalaska zlata, srebra i baznih metala. Dosadašnji rezultati su pokazali da se na ovom području nalazi skoro dvostruko više zlata nego što se ranije mislilo, odnosno 8,6 grama po toni iskopanog materijala, kao i čak 332 grama srebra. Takođe, na drugom preseku dugom 42 metra, na dubini od 222 metra pronađeno je 5,7 grama zlata, 245 grama srebra, a u tlu su nađeni cink (14,1%), olovo (8,4%), bakar (1,4%) i barit (34%) na tonu materijala.

Kako su mediji nedavno preneli, kompanija Eastern Mining, registrovana u Visokom, predstavnik britanskog Adriatic Metalsa, obezbedila je 20 mil EUR u 2020. godini za nastavak aktivnosti na projektu istraživanja mineralnih resursa u Varešu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.