NavMenu

Novi slovenački filmovi u Kinoteci (VIDEO)

Izvor: eKapija Utorak, 10.12.2019. 09:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Mammut Vision/shutterstock.com)Ilustracija
Peta revija Dani slovenačkog filma svečano je počela 6. decembra u Jugoslovenskoj kinoteci, a program koji obuhvata osam dugometražnih i sedam kratkih igranih i dokumentarnih filmova nove produkcije zvanično je proglasio otvorenim srpski glumac Svetozar Cvetković.

- Zahvalan sam što sam dobio priliku da poželim slovenskom filmu da bude i opstane svoj i autentičan, da poželim nama gledaocima da uživamo u nečemu što dovoljno ne poznajemo a tako nam je blisko, da poželim slovenačkoj kinematografiji da vidi u nama ovde dobre saradnike i koproducente za projekte koje će raditi - rekao je Cvetković, te podsetio na sjajna imena slovenačke kinematografije među glumcima – od Milene Zupančič, Radka Poliča, Borisa i Sebastijana Kavace, Igora Samobora, Nataše Barbare Gračner, do prerano preminulog Jerneja Šugmana.

- Njihov duh, talenat i marljivost jesu, uz autorski pristup i producentsko viđenje slovenačke produkcije osnova specifičnosti izraza slovenačkog filma, koji nije nimalo bezazlen. Naprotiv, odiše novim kvalitetom koji ćemo u narednim danima videti. Uživajmo. Slovenci su ponovo sa nama, pa makar i na filmu - poručio je Cvetković, navodi se na satju Kinoteke.

Upravnik Muzeja kinoteke Marjan Vujović poželeo je dobrodošlicu publici i izrazio zadovoljstvo što je Kinoteka od samog početka prepoznala i prihvatila ideju umetničkog direktora ove manifestacije Dragomira Zupanca i udruženja Slovenaca u Beogradu, Društva "Sava".

- Dobili smo vredan program koji se već peti put prikazuje u našim salma. Festival se iz godine u godinu sve više razvija. Želja nam je da nastavimo saradnju i da zajedno obeležimo i sledeći jubilej - rekao je Vujović.

Otpravnik poslova ambasade Slovenije u Beogradu Roman Veksler zahvalio je Društvu Sava i Jugoslovenskoj kinoteci kao "suorganizatorima događaja koji je značajan i za zajednicu Slovenaca u Beogradu i za srpsku publiku".

- Ove godine smo na političkom području imali intenzivnu saradnju. Na svim tim susretima uvek identifikujemo kulturu kao područje gde imamo još potencijala za nadgradnju naše saradnje. Ovaj festival pokazuje da slovenačka kultura može da nađe svoje mesto u Srbiji. Pored filma, to mogu biti i druge oblasti kulture, ali moramo da nađemo nekoga kao što je Društvo Sava da pokrene te projekte - rekao je Veksler. Kako je dodao, u planu je da naredne godine ambasada Slovenije u Beogradu dobije i atašea za kulturu.

Predsednik Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine i predsednik Društva Sava Saša Verbić istakao je da su radosni i ponosni što se ova revija savremenog slovenačkog filma održava već peti put i zahvalio na podršci većem broju slovenačkih i srpskih institucija i sponzora.


Prethodno je u Sali Makavejev prikazan film "Ne plači, Petre" (1964) Franca Štiglica, a u foajeu je otvorena izložba povodom 100 godina od rođenja tog istaknutog scenariste i reditelja, koji je bio i predsednik Udruženja filmskih radnika Slovenije, direktor Viba filma, ministar kulture, kao i profesor i dekan na ljubljanskoj Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju.

Reviju su otvorili nagrađivani kratki igrani film "Raj" Mitje Ličena i Sonje Prosenc i dugometražni "Neću više da budem luzerka" rediteljke Urše Menart koja je i gost festivala.

Program u Kinoteci traje do 9. decembra, a slovenački filmovi će narednih dana moći da se vide i u Novom Sadu, Smederevu, Kovinu, Pančevu, Nišu i Vršcu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.