NavMenu

Sremska Mitrovica prednjači u reformama angažovanja sezonskih radnika - Lideri i u brzini izdavanja građevinskih dozvola

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 09.12.2019. 08:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: aerogondo2/shutterstock.com)Ilustracija
Sremska Mitrovica jedan je od lidera među gradovima i opštinama u Srbiji kada je reč o brzini izdavanja građevinskih dozvola, ali i po pitanju pojednostavljenog angažovanja sezonskih radnika.

To je pokazala i analiza NALED-a, a prvi čovek tog Grada Vladimir Sanader kaže da je pojednostavljena procedura zapošljavanja sezonskih radnika posebno značajno za mlade ljude koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje i one koji se nalaze u kategoriji lica koja primaju socijalnu pomoć.

- Sezonski radnici koji su bili u kategoriji lica koja primaju socijalnu pomoć mogli su bez straha da će izgubiti ta prava da se angažuju na poljima u toku godine i da ostvare sva prava koja su do tada imali. Takođe, ni osobe do 18 godina, koji su na evidenciji Službe za zapošljavnaje, ne gube prava kada se angažuju ovim putem - kaže u izjavi za Tanjug Sanader.

Pojednostavljena procedura zapošljavanja sezonskih radnika, kaže Sanader, posebno je značajna za poljoprirvednike koji te radnike angažuju.

- Naši poljoprivrednici su dobili mogućnost da na jedan lak i jednostavan način prijave te ljude, da ne moraju, kao donedavno, da imaju posla sa ogromnom papirologijom, već mogu preko veb portala i mobilne aplikacije da prijavljuju i odjavljuju radnike i na taj način su ostvarili vrlo značajnu uštedu u vremenu, s obzirom na obimnu proizvodnju kojom se bave - objašnjava gradonačelnik Sremske Mitrovice.

On podseća da je ta lokalna samouprava još u vreme mandata njegovog prethodnika, a aktuelnog ministra poljoprirvede Branislava Nedimovića, bila inicijator ovog projekta i "uvođenja sezonskih radnika u legalne tokove".

- Inicijativa je krenula još u vreme ministra Nedimovića, koji je sa NALED-om učestvovao u kreiranju zakona koji ovo uređuje. Mi smo u toku izrade zakona mnogo razgovarali sa poljoprivrednicima koji se bave voćarstvom, povrtarstvom i koji imaju zaista veliku potrebu za sezonskim radnicima u toku godine. Objasnili smo im sve prednosti koje je novi zakon doneo, a njima je bilo jasno koliko je ovo značajno, s obzirom na to da za 300 dinara dnevno mogu da osiguraju radnike, da im plate zdravstevno i penzijsko osiguranje, da ti radnici mogu da budu prijavljeni i da mogu da ostvare sva prava iz socijalnog i penzionog zakonodavstva - kaže Sanader.

Sremska Mitrovica je, zajedno sa Opštinom Kula, pokazala je analiza NALED-a, lider u sprovođenju reformi u zapošljavanju sezonskih radnika, u čemu, gradovi i opštine u Vojvodini, generalno, prednjače u odnosu na celu Srbiju, pa tako na tri zaposlena sezonska radnika u celoj Srbiji, dva dolaze iz Vojvodine. Sremska Mitrovica je i među tri najuspešnija kada je reč o brzini izdavanja građevinskih dozvola. Druga dva Grada su Sombor i Subotica.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.