NavMenu

Usvojen zakon kojim se definiše ko će moći da posluje kao paušalac - Digitalna zajednica upozorava na štetne posledice

Izvor: eKapija Petak, 06.12.2019. 14:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: StockLite/shutterstock.com)Ilustracija
Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana kojim će se preciznije definisati ko ima status paušalca.

Primena testa samostalnosti, koji treba da definiše status preduzetnika prema poslodavcu počeće od 1. marta 2020. godine, umesto od početka naredne godine kao što je bilo prvobitno planirano.

Iz Digitalne zajednice, organizacije koja je formirana posle najave izmene ovog Zakona, kažu da su svesni neophodnosti da se zakoni unapređuju, ali su čvrstog stava da usvojene izmene neće postići proklamovane ciljeve.

- Baš suprotno, ovaj zakon će imati veoma loše posledice po privredu jer ne pogađa samo "IT paušalce" nego sve preduzetnike, dakle i one koji se ne bave informacionim tehnologijama - kažu za eKapiju iz Digitalne zajednice.

Kako navode, smatraju da radne grupe nisu uzele u obzir sve bitne činjenice.

- Nova pravila poslovanja rezultiraće još većim odlivom mozgova i poreskom evazijom, jer uvode značajnu nesigurnost u poslovno okruženje. Ne vidimo kako ove izmene pogoduju bilo kome osim pojedinim velikim kompanijama na IT sceni. Prognoze su i da će posledice po državni budžet biti negativne - kažu u Digitalnoj zajednici.

Oni dodaju da država jeste pokazala interesovanje da čuje glas struke, ali, kako kažu, ne na pravi način.

- Oni koji su učestvovali u pregovorima nisu legitimni predstavnici, jer su interesi preduzetnika, ali i malih i srednjih privrednih društava bitno ugroženi ovim izmenama - zaključuju.

Podsetimo, Ministarstvo finansija je korigovalo pet od devet predloženih kriterijuma testa samostalnosti, kako bi se postigla preciznija implementacija i eliminisao prostor za široko tumačenje koje bi neopravdano moglo implicirati nesamostalnost preduzetnika. Tekst testa samostalnosti možete videti u posebnoj vesti.

Zakon predviđa i olakšice za novozaposlene.

Kompanije koje budu povećavale broj zaposlenih i zapošljavale lica koja nisu bila u radnom odnosu tokom 2019. godine, prema predloženom zakonu, biće oslobođene plaćanja 70% poreza na zarade i doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje za ta lica tokom 2020. odnosno 65% 2021. godine i 60% 2022. godine.

Sve tekstove o ovoj temi čitajte OVDE.

I. Milovanović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.