NavMenu

Mišković najavio nove Deltine investicije - Ulažu 500 mil EUR

Izvor: eKapija Sreda, 04.12.2019. 15:40
Komentari
Podeli
Predsednik Delta Holdinga Miroslav Mišković danas je najavio značajne investicije ove kompanije u narednom periodu.

Naime, Delta je nedavno dobila dozvolu za izgradnju poslovne zgrade od skoro 23.000 m2 i očekuje se da će investicija iznostiti oko 40 mil EUR, ali kako kaže Mišković, druge investicije koje kompanija želi da realizuje su još značajnije za Srbiju.

- To su Autokomanda sa 250 mil EUR, zatim Delta centar, a reč je o mnogo značajnijim projektima od ovog koji započinjemo. Mogu da kažemo da smo, kada dobijemo dozvole, u roku od tri meseca spremni da krenemo sa investicijama čija vrednost iznosi 500 mil EUR - rekao je Mišković.

Delta je u prethodnih nekoliko godina više ulagala u zemljama regiona nego u Srbiji, a Mišković kaze da kompanija ne bi mogla da bude toliko razvijena da posluje samo u Srbiji.

- Naišli smo na veoma dobar prijem u regionu, u Crnoj Gori, Sloveniji, BiH i Bugarskoj. U Sarajevu imamo prostor u koji planiramo da uložimo oko 80 mil EUR, kada dobijemo poziv od tamošnjih vlasti - kaže Mišković.

Kada je reč o preprekama koje imaju preduzetnici u regionu, Mišković je predložio da se obnovi Cefta sporazum i da bude pod okriljem Evropske unije, da se odredi sud koji će biti nadležan za sporove, a čije će sedište biti u Briselu ili Beču. To bi, kako kaže, osiguralo da privrednici više ne zavise od političara.

U tom smislu, Miškovic kaže i da podrzava ideju Mini Šengena.

- To ne znači da treba da stvaramo politički novu Jugoslaviju, ali treba da stvorimo novi ekonomski prostor, jer privreda ne priznaje granice - ističe on.

Govoreći o nedostatku domaćih investicija, Mišković je rekao da ne postoji kompanija koja ima novac na računu.

- Kada kažete da neka kompanija ima novac, to znači da zapravo ima kreditni rejting. Novac imaju banke, a kompanije investiraju. Danas savetujem privrednike da se zadužuju i investiraju, jer kamate nikad nisu bile niže - kaže Mišković.


Prodaja dve kompanije

Na CEO Samitu u Beogradu, direktor Delta Holdinga Miroslav Mišković otkrio je tajnu uspešne prodaje preduzeća.

- Za prodaju preduzeća treba imati i malo sreće. Kor biznis kompanije Delta Holding su agrar, nekretnine i distribucija robe. Međutim, Delta se bavi i prodajom kompanija, a to je nešto što mali broj kompanija u Evropi radi. Krenuli smo tim putem i prodali smo kompanije za više od 2 mlrd EUR. To je profit koji je došao u Srbiju, a te kompanije postoje i danas, jos su veće i uspešnije, a Srbija je uz to dobila i 2 mlrd EUR - rekao je Mišković.

- Kod nas se kaže devojka se udaje kad je traže, a ne kada je vreme. Tako i svaka kompanija ima svoj ciklus i obično se preduzeća prodaju kad su u gubicima, kada nemaju vrednost. Kompanija mora da se proda kada je gore, i kada dobro posluje. Mi koristimo iskustvo i znanje koje smo stekli tokom godina i uspešno smo obavili taj proces. U ovom trenutku mi već spremamo dve kompanije za čiju će prodaju pregovori početi sledeće godine. Kompanija mora da se spremi za prodaju, ali, takođe, treba znati i u kom biznisu privatnici ne mogu biti uspešni - poručuje direktor Delta Holdinga.

Mišković kaže da bi danas Anu Brnabić i Aleksandra Vučića savetovao da više slušaju i razgovaraju sa srpskim privrednicima, a ne samo sa stranim investitorima.

- Treba da se čuju stvarni problemi i stvarni način kako mi vidimo u kom pravcu treba da ide Srbija da bi nam svima bilo bolje.


Domaće banke

- Na primer banka, po mojoj oceni, treba da bude svetska banka, priznata, da bi narod imao poverenja, da ulaže i da štedi. Mi smo morali bar 40-tih godina da napravimo neku banku koja bi i danas živela. Kao što znamo, naše sve banke od pre 90-tih su propale - rekao je Mišković.

Dragana Obradović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.