NavMenu

Manji rod soje u centralnoj Srbiji - Proizvedeno više pšenice i kukuruza

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 02.12.2019. 12:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Fotokostic/shutterstock.com)Ilustracija
Visoke temperature umanjile su rod soje, i uticale da setva pšenice u centralnoj Srbiji bude manja nego prethodne godine, kaže direktor udruženja Žita Srbije Vukosav Saković.

Ističe da je, bez obzira na klimatske uslove, u ovoj godini proizvedeno više pšenice i kukuruza nego što su potrebe domaćeg tržista, zbog čega će izvoz biti u plusu.

Saković je za Tanjug istakao da žetva soje koja je završena u septembru, nije obeležila nivo rekorda, pre svega zbog suše koja je nastupila.

- Više temperature su umanjile rod, ali očekujemo da će biti izvezeno od 320.000 do 350.000 tona soje do nove godine. Prosečan rod soje je bio oko tri tone po hektaru, dok je prošle zabeleženo 3, 5 tona - rekao je Saković i dodao da je Srbija raspolagala na kraju žetve sa 936.000 tona soje, od kojih se za domaće potrebe koristi oko 500.000 tona.

Kako kaže, kada se govori o setvi pšenice, u poslednjih sedam godina se zaseje između 550.000 i 650.000 hektara pšenice, i prema Sakovićevim recima, očekuje se da ove godine bude zasejano oko 550.000, što je više nego što je neophodno domaćem trzištu.


- Nedostajalo je vlage u samom trenutku setve, ali kiše je na kraju popravila stvar, pšenica je lepo nikla, ali kada bismo uporedili vreme iz prošle godine možemo da kažemo da je ove godine vreme bolje u odnosu na prošlu godinu - rekao je Saković.

Kako je dodao, ova godina je bila dobra za proizvodnju kukuruza, a zabeležen je rod od 7,7 miliona tona.

- U vrhu smo po proizvodnji kukuruza, veće prinose imaju samo oni u svetu koji seju genetski modifikovane sorte. Realno je očekivati izvoz oko tri miliona tona kukuruza - istakao je Saković.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.