NavMenu

Počela velika kampanja ozelenjavanja Novog Sada - 6.200 novih stabala do kraja februara 2020.

Izvor: eKapija Nedelja, 01.12.2019. 10:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sunny Forest/shutterstock.com)Ilustracija
Više hiljada sadnica novog raznovrsnog zelenila biće podignuto u narednom periodu u Novom Sadu zahvaljujući kampanji Grada koja će biti realizovana u koordinaciji sa Savetom za pružanje stručne pomoći u preduzimanju aktivnosti u ozelenjavanju i pošumljavanju gradskih površina, uz podršku brojnih društveno odgovornih kompanija, volontera, javnih ličnosti, i u skladu sa programom Zeleni gradovi Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), u kojem Grad Novi Sad učestvuje.

Akcija je počela sadnjom u Limanskom parku, a kako je rečeno, u odabiru sadnica i lokacija učestvuju urbanisti, najeminentniji profesori Poljoprivrednog fakulteta i Instituta za nizijsko šumarstvo koji su članovi gradskog Sveta.

- Akcija ''Za novi zasad'' biće realizovana u nekoliko narednih meseci. Ponosan sam što smo ujedinili sve koji su ključni da se angažuju, što smo pristupili sistemski, a sve u nameri da Novi Sad učinimo zelnijim, lepšim i čistijim. Ne vodimo jalove rasprave, već u realnom prostoru i vremenu sprovodimo konkretne mere. Poslušali smo struku, smernice profesora Orlića i njegovih divnih kolega, urbanisti su predložili, i mi smo odabrali 172 lokacije koje su u planskim dokumentima određene za zelene površine, pa nećemo za 10 godina morati da sečemo drveće. Biće zasađeno 6.200 novih stabala do kraja februara, i preko 40.000 drugog rastinja, a kasnije sledi pošumljavanje na obodima grada. Lagano krećemo da se pripremamo za kandidata za Zelenu prestonicu Evrope - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević, navodi se na sajtu Grada.

U kampanju su uključene društveno odgovorne kompanije i to Evropska banka za obnovu i razvoj, MK group, Credy Agricole banka, NLB banka, Lafarge, Zdravstvena ustanova Benu, JP Vojvodinašume, OTP Vojvođanska banka, Mercedes-Benz, McDonalds, IFC članica Svetske banke, tržni centar Big, kompanija Nepi Rockkastle (Promenada Novi Sad), DDOR osiguranje, Dunav osiguranje, DP World (Luka Novi Sad), Triglav osiguranje i fondacija Egzit.

- Započeli smo veliki posao budućnosti, jer kada se sadi drveće govorimo o stotinama godinama unapred. U okviru ove akcije biće zasađeno onoliko koliko smo ranije sadili za tri godine. Odabrali smo drveće koje će najbolje podneti promenjene klimatske uslove, i koje će najbolje obavljati estetsko-dekorativnu i sanitetsko-higijensku funkciju. Možemo reći da je u potpunosti ispoštovana struka, jer smo vraćali pojedine programe i po četiri puta - istakao je prof. dr Saša Orlović.

Prema rečima Pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimira Galića, Pokrajinska vlada takođe će realizovati akciju ''Za zeleniju Vojvodinu'' i na više desetina lokacija biće zasađeno 9150 stabala, koja su donacija JP Srbija šume i JP Vojvodinašume.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.