NavMenu

Šta donosi novi Zakon o javnim nabavkama? - Svi tenderi od jula 2020. isključivo elektronski

Izvor: eKapija Subota, 30.11.2019. 12:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: sabthai/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada Srbije usvojila je Program razvoja javnih nabavki za period 2019-2023. godine kojim je predviđeno i usvajanje novog Zakona o javnim nabavkama. Predlog zakona se nalazi u skupštinskoj proceduri, a njegova primena trebalo bi da počne od 1. jula 2020. godine.

Predlog zakona, koji je Vlada usvojila možete pogledati ovde.

Cilj novog Zakona, kako se navodi u Programu razvoja javnih nabavki je da se svi postupci javnih nabavki sprovode elektronskim putem, da se poveća transparentnost javnih nabavki, broj ponuda po postupku javne nabavke, broj obustavljenih postupaka javnih nabavki i smanji trajanje postupaka javnih nabavki. U skladu sa tim Ministarstvo finansija pokrenuće i novi portal javnih nabavki, a opširnije o tome čitajte u posebnoj vesti.

- Novi Predlog Zakona o javnim nabavkama donosi jednu značajnu novinu – elektronsko podnošenje zahteva za zaštitu prava. Novi Portal javnih nabavki, koji je u fazi pripreme će omogućiti i elektronske javne nabavke, što je veliki korak napred za smanjivanje barijera za pristup javnim nabavkama, ali i alat za smanjenje birokratije i korupcije. Očekujemo da će ovo povećanje transparentnosti i mogućnost uvida u celokupan postupak javne nabavke, povratiti poverenje u postupke javnih nabavki i omogućiti veću konkurenciju - navode na svom sajtu Ponuđači Srbije.

Kako se navodi, glavni cilj Programa razvoja javnih nabavki za period 2019-2023 jeste dalji razvoj modernog i efikasnog sistema javnih nabavki, čije je ostvarenje kroz četiri posebna cilja:

- Povećanje efikasnosti i ekonomičnosti postupaka javnih nabavki kroz uvođenje obavezne elektronske komunikacije u postupcima javnih nabavki.

- Jačanje konkurencije na tržištu javnih nabavki kroz pojednostavenje procedure u javnim nabavkama i smanjenje troškova pripreme ponuda što će za posledicu imati povećanje interesa privrednih subjekata, a naročito malih i srednjih preduzeća za učestvovanjem na tržištu javnih nabavki, što bi trebalo da doprinese većem nivou tržišne konkurencije, odnosno povećanju prosečnog broja ponuda u postupcima javne nabavke.

- Smanjenje rizika od neregularnosti u sistemu javnih nabavki i to pre svega kroz jačanje pravnog okvira, potom poboljšanje koordinacije i saradnje nadležnih institucija i jačanje njihovih administrativnih kapaciteta, kao i kapaciteta naručilaca i ponuđača.

- Promovisanje i podsticanje ekološkog i socijalnog aspekta u javnim nabavkama i inovacija. Ostvarenje ovog cilja zasnivaće se na povećanju korišćenja ekoloških i socijalnih aspekata u javnim nabavkama, kao i na podsticanju inovacija kroz zakonska unapređenja (uvođenje nove vrste postupka javne nabavke - partnerstva za inovacije).

Kako se u Programu navodi, javne nabavke predstavljaju značajnu komponentu u svakoj savremenoj državi. U dobro uređenom sistemu javnih nabavki slobodna konkurencija omogućava državi da pod najpovoljnijim uslovima nabavlja dobra, usluge i radove potrebnog kvaliteta, a privrednim subjektima da pod ravnopravnim uslovima dobiju priliku da posluju sa državom.

Imajući u vidu da se Srbija nalazi u procesu pristupanja Evropskoj uniji, polazne osnove modernizacije sistema javnih nabavki baziraće se na prioritetima javnih nabavki koje je Evropska unija utvrdila svojom Strategijom javnih nabavki:

- osiguravanje šireg prihvatanja inovativnih, zelenih i društvenih nabavki,
- profesionalizacija javnih kupaca,
- povećanje pristupa tržištima nabavki,
- poboljšanje transparentnosti, integriteta i dostupnosti podataka,
- povećanje digitalne transformacije nabavki,
- saradnja za zajedničke nabavke.

Program razvoja javnih nabavki za period 2019-2023. pogledajte u PDF fajlu u nastavku:

I. Milovanović


Preuzmite PDF dokument
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.