NavMenu

Robert Švajcer, predstavnik "Balkans RE" - srpsko tržište nekretnina vodeće u regionu

Izvor: eKapija Petak, 06.11.2009. 08:31
Komentari
Podeli

Srpsko tržište ima veliki potencijal u gotovo svim oblastima gradnje i taj potencijal bi inestitori trebali što pre da iskoriste. Strani investitori i dalje ne posmatraju Srbiju kao zasebno tržište već kao deo regiona, u kome Srbija ima vodeću ulogu, zaključak je panel diskusije koja je održan prvog dana (5. Novembar 2009. godine) četvrog BelRE sajma investicija i nekrenina u Beogradu.

Na pitanje kakve su mogućnosti za investiranje i izazovi u Srbiji regionu, da li je ovo pravo vreme za investicije u nekretnine u Srbiji i na mnoga druga, odgovore je prisutnima ponudio Robert Švajcer (Robert Schweizer), predstavnik "Balkans RE" i potpredsednik za investicije za region centralne Evrope u jednom od najvećih investicionih fondova "Merrill Lynch", Jovan Jovanović, direktor fnansijske grupacije "Danos-BNP Paribas", Goran Gojaković, direktor investicija "Bomex Holding" i Jovica Jakovac, direktor "Colliers International".

- Prvo moram reći da Srbiju strani investitori posmatraju kao deo regiona, a ne kao zasebno tržište. Dalje posmatrju je sa više stanovišta- perspektive privrednog rasta, koja povači i kontekst investicija, zatim iz ugla političke situacije i naravno bankarskog sektora. I to su sektori koji nas opredeljuju da li da uložimo ili ne - rekao je Robert Schweizer.

On je napomenuo da je očito da je srpska ekonomija poslednjih pet godina bila zavisna od stranog kreditiranja, da je BDP negativan i nema indicija da će biti bolje ni u 2010. godini. Sve to su pokazatelji koji predstavljaju značajan rizik za investitore.

Međutim, dobra vest po njegovom mišljenju je da je bankarski sektor veoma likvidan, potpomognut grčkim, italijanskim i austrijskim bankama.

- Srbiji očito trebaju finansijska sredstva, logistika i možda će nekoga iznenaditi ali i "Clas A Office" i na kraju mnogo više poslovnih prostora. Naravno nemoguće je da to bude sve odjednom. Što se rentiranja tiče, cene su se malo stabilizovale i nadamo se da će tako ostati - napominje on.

- Mislim da Beograd tretenutno ne treba još jedan šoping centar. U budućnosti će verovatno trebati nekoliko, i to ne samo u Beogradu, već i Novom Sadu i Nišu. Što se logistike tiče, mislim da Srbija ima potencijala i vedru budućnost i tu je Srbija negde nalik Rumuniji od pre nekoliko godina - kaže potpredsednik za investicije za region centralne Evrope u jednom od najvećih investicionih fondova "Merrill Lynch".

Švajcer smatra da je posebno zanimljivo ulaganje u hotelski sektor u Srbiji.

- Nisam čuo za toliki interes za hotele koliko sam čuo u poslednjih 6 meseci. Dosta grčkog novca bi moglo da bude investirano u taj sektor. Na primer, projekat preuređenja hotela "Jugoslavije" , ili Deltin "Continental" bi mogli da privuku dosta kapitala.

- Srbija je verovatno jedno od najzanimljivijih tržišta u Evropi. Novac će doći od Izraelaca, Grka i možda od više austrijskih investitora. Velike investicije od zapadnoevropskih zemalja su možda zaobišle Srbiju, ali će dosta novca doći iz od "komšijskih" zemalja iz više istorijskih razloga- zaključuje Švajcer.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.