NavMenu

Čista rzavska voda stizaće sve do Mladenovca - Kako napreduje izgradnja brane Svračkovo

Izvor: eKapija Petak, 29.11.2019. 13:16
Komentari
Podeli
(Foto: spiros xanthos/Unsplash)
Pre sedam godina počela je izgradnja brane Svračkovo i veštačkog jezera, investicije teške oko 60 mil EUR. Ova akumulacija biće namenjena vodosnabdevanju, sprečavanju poplava, oplemenjivanju malih voda tokom suša, ali i energetici, budući da će od viška vode moći da se proizvodi električna energija

Ono što je ipak najvažnije, jeste da će završetkom ovog graditeljskog poduhvata ovaj sistem biti centralno mesto za vodosnabdevanje čitave Zapadne Srbije, ali i dela Beograda, opštine Mladenovac.

Jezero sa čistom rzavskom vodom, koja je inače, među najčistijim rekama u Evropi, nalaziće se nedaleko od Arilja u slivu planinskih izvora Zlatara, Zlatibora, Mučnja i Murtenice. Dužina ovog veštačkog jezera biće čak 9 km, širine 600 m, dubine 54 m, dok će zapremina iznositi impesivnih 27 miliona kubika.

Prošle nedelje, završen je i poslednji četvrti tunel, a pre njega i optočni, te tunel temeljnog ispusta na najnižoj koti akumulacije i tunel za vodosnabdevanje, kaže za eKapiju Zoran Barać, direktor JP Rzav iz Arilja.

- Na samom objektu su četiri tunela koja su probijena. Prošle nedelje probijen je i poslednji najkraći, tj. energetski tunel, dužine 80 m. Osim toga, ove godine smo uradili i dva objekta koji će se nalaziti u samoj akumulaciji - objekat zahvatne kule i objekat šahtnog preliva, a u toku je izgradnja ulazne građevine za veliki optočni tunel – kaže za eKapiju Barać.

Završetak radova, kako ističe, prema ugovornoj dokumentaciji predviđen je za 2022. ali zbog kompleksnosti gradnje objekta, ovaj datum biće pomeren.

- Ovde ima dosta ozbiljnih problema i za projektanta i za izvođača, pa će iz tog razloga radovi biti produženi. Kako je Rzav bujna reka i izazov je krotiti je, mislim da je realno da će završetak radova biti 2023. ili 2024. Inače, poslednja akumulacija koja je rađena slična ovoj, donekle, jeste brana Rovni kod Valjeva, ali je njihova reka Jablanica u odnosu na Rzav mnogo lakša – kaže Barać.


Dokle voda stiže?

Regionalni sistem za vodosnabdevanje Rzav pušten je u rad 1993. i trenutno pokriva Arilje, Požegu, Lučane, Čačak i Gornji Milanovac, a već sledeće godine voda će stići do Rudnika, najavio je za eKapiju Barać.

- Poslednja tačka do koje smo došli jeste opština Gornji Milanovac. Sada radimo i cevovod koji ide ka Rudniku, koji je do pola urađen, a u toku sledeće godine sigurno će biti kompletno završen, pa ćemo rzavsku vodu imati na Rudniku. Ideja je da se cevovod nastavi prema Topoli, Aranđelovcu, a u budućnosti da ide do Mladenovca, što je praktično predgrađe Beograda – objašnjava Barać.

Inače, projektom je predviđena gradnja još dve uzvodne akumulacije, iznad banje u Rogama i Orlovača.


Zaštita od poplava

Barać podseća da je područje Arilja i drugih okolnih opština 2014. bilo zahvaćeno velikim poplavama, i kaže da će ovom akumulacijom i pravilnim rukovanjem veći deo tih voda moći da zaustave.

Na pitanje, da li će ova akumulacija spasti i Lučane od istog problema, Barać objašnjava da delom sigurno hoće.

- Zapadna Morava pravi problem Lučanima. Reka Bjelica, koja treba da odvede tu vodu u Zapadnu Moravu, nije u mogućnosti da se ulije i zato plavi taj deo. Tako da ćemo izgradnjom ove akumulacije, delom uspeti da smanjimo te vode u nekom trenutku, pa će lakše isticati sa tih područja – kaže Barać.

Podsetimo, ugovor o građenju brane Svračkovo je potpisan krajem 2011. a radovi su počeli na proleće 2012. Radove sa podizvođačima izvodi beogradsko preduzeće Hidrotehnika-Hidroenergetika.

Sandra Petrović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.