NavMenu

Reciklerima sledeće godine državne subvencije od ukupno 3,5 milijarde dinara

Izvor: Novosti Četvrtak, 28.11.2019. 08:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: franz12/shutterstock.com)Ilustracija
Recikleri bi naredne godine mogli da računaju na državne subvencije od ukupno tri i po milijarde dinara. Predlogom budžeta za sledeću godinu resoru zaštite životne sredine predviđeno je 27% više novca. Sav "višak" će biti usmeren u budžetski fond, pa će on zapravo biti veći 45%.

Srbija, baš kao i ostale zemlje sveta, pokušava da se okrene cirkularnoj ekonomiji, čiji je princip korišćenje resursa tako da se otpad eliminiše. Ukoliko bi ovaj zaokret zaživeo, samo u sektoru plastične ambalaže otvorilo bi se 2.000 novih radnih mesta i stvorilo blizu 160 mil EUR bruto dodate vrednosti.

Ovi podaci su se čuli na konferenciji "Upravljanje otpadom u kontekstu klimatskih promena", u organizaciji GIZ i Ministarstva zaštite životne sredine.

- Najveće povećanje ćemo imati u podsticajima za reciklažnu industriju. Godinama recikleri, naročito oni koji se bave opasnim otpadom, mogu da prikupe više nego što rade, ali država nema novca da ih podrži. Ako hoćemo da se očisti država, moramo da im pomognemo. I to je pitanje cirkularne ekonomije. Prvo moramo da sakupimo otpad, pa da vidimo kako će se iskoristiti - rekao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Srbija priprema i nova rešenja kroz Zakon o upravljanju otpadom.


- Zakonom ćemo pitanje plastičnih kesa spustiti na lokalni nivo. Oni snose odgovornost za upravljanje životnom sredinom. Posvetićemo pažnju farmaceutskom otpadu. Preduzeća koja se bave otpadom, a ogreše se o propise, neće moći da ponovo dobiju dozvolu da se bave tim poslom - ističe Trivan.

Analize pokazuju da se u Srbiji, u sektoru plastične ambalaže, godišnje generiše 16 kilograma otpada po stanovniku. Od toga se reciklira svega 22%. U EU se generiše čak 32 kilograma po stanovniku, ali se reciklira 43%. Kada je reč o otpadu hrane u Srbiji, svega 1% se ponovo koristi na hranu za životinje, biogas, kompost, donacije bankama hrane.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.