NavMenu

Prvi šumadijski festival rakije 5. decembra u Kragujevcu

Izvor: Tanjug Utorak, 26.11.2019. 14:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: nada54/shutterstock)Ilustracija
"Prvi šumadijski festival rakije" biće održan 5. decembra u Kragujevcu, a zabeleženi rast spoljnotrgovinskog suficita jakih alkoholnih pića od 75%, za devet meseci ove godine, dobar je pokazatelj reformi koje su sprovedene u ovoj oblasti, rečeno je u Privrednoj komori Srbije.

Savetnik predsednika PKS Miroslav Miletić je na konferenciji za novinare istakao značaj dobijanja geografske oznake "Šumadijska šljivovica", koji je priznat rešenjem Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede od 5. avgusta ove godine.

- Proizvodi koji imaju karakteristike koji su uslovljeni geografskim podnebljem, zdravom životnom sredinom, znanjem i odlikama ljudi sa tog područja se obeležavaju geografskom oznakom. Ovlašćenom korisniku te oznake se garantuje prednost u odnosu na konkurenciju - rekao je Miletić. On je dodao da u tom smislu, potrošaci u celom svetu plaćaju više za takve proizvode.

- To je prvo rešenje u ovoj oblasti gde je geografska oznaka 'Šumadijska šljivovica' upisana u registar koji se vodi kod Ministarstva. Odlika ove oznake pored ostalih je da ona pripada svim korisnicima koji su uradili proizvod po propisanoj dokumentaciji - istakao je Miletić i dodao da je u ovom delu odabrano i sertifikaciono telo koje će pratiti kontinuitet kvaliteta i bezbednosti i kontrolisati proizvodnju i kada se budu prve količine proizvele.

Savetnik predsednika PKS Veljko Jovanović rekao je da ohrabrujuću stvar predstavljaju stabilne tendencije koje postoje u samoj proizvodnji i izvozu rakije.

- Rad u okviru grupacije proizvođača žestokih alkoholnih pića u poslednje vreme je bio intezivan i traže se rešenja kako bi se rešili probleme za sve one proizvođače koji žele da se nametnu svojim kvalitetom - rekao je Jovanović.

Kako kaže, tržište nije uvek lojalno, ali je važno da se proizvođači izbore kvalitetom.

- Ono što je dobro jeste broj proizvođača koji ozbiljno shvataju ovaj posao i što kvalitet neprestano raste. Imamo pića koja su prepoznata i koja mogu da pronađu svoja mesta na međunarodnom tržistu - istakao je Jovanović.

On navodi da pitanje izlaska na tržište u prethodnom periodu nije bilo u dovoljnoj meri podržano i da se nije u potpunosti radilo na neophodnoj promociji tih proizvoda.

- Nedostaje nam ozbiljniji koncept na nacionalnom nivou kada je reč o marketingu proizvoda. Ono na čemu radimo sve više i više, u saradnji sa državom jeste izlazak na druga tržista, kroz razne sajmove i specifične projekte koji služe za predstavljanje naših proizvoda u svetu - kazao je on.

Direktor PKS Regionalne privredne komore Kragujevac, Predrag Lučić, naglasio je da je cilj da Srbija ima što više brendova i registrovanih oznaka kako bi se ostvarila mreža proizvoda koje imaju dodatnu vrednost i koje pružaju veći prostor za dalje povećanje proizvodnje za izvoz.

- Organizacija prvog Šumadijskog festivala rakije je značajan podsticaj za proizvođače i registrovane destilerije na teritoriji šumadijskog upravnog okruga i sva podrška ne ide samo preduzetnicima, već i čuvarima tradicije i svega onog dobrog što ova tradicija znači - rekao je Lučić.

Kako je istakao, projekat "Veče čudesnih ukusa Šumadije", koji je imao za cilj kombinovanje probranih jela sa najboljim voćnim rakijama, predstavlja još jednu značajnu vrednost kada je reč o ponudi Turističke organizacije Srbije.

Dodao je i da se beleži rast spoljnotrgovinskog suficita jakih alkoholnih pića, koji je za devet meseci iznosio 75%.

- U tom smislu jasno je da imamo efekte intezivnih aktivnosti koje se svaodnevno rade, i možemo da kažemo da je zabeležen rast izvoza jakih alkoholnih pića i vina u ukupnoj izvozu Šumadije i Pomoravlja, koji su jedan od lidera izvoza u celokupnoj privredi Srbije - rekao je Lučić.

Član asocijacije "Šumadijska rakija" Miloš Čolić napomenuo je da sama manifestacija nije lokalnog, već nacionalniog karaktera i izrazio očekivanja za veliki odziv.

"Prvi šumadijski festival rakije" biće održan u hotelu Kragujevac 5. decembra od 10 do 20 sati, a dodela nagrada sa drugog zvaničnog ocenjivanja kvaliteta rakije, koji je prethodno održan 4. novembra, počeće u 13 sati.

Festival organizuje Regionalna asocijacija proizvođača iz Kragujevca, u saradnji sa PKS, Regionalnom privrednom komorom Kragujevac, gradom Kragujevcem, Regionalnom agencijom za ekonomski razvoj, Centrom za ruralni razvoj i gradskom turtističkom agencijom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.