NavMenu

Uvodnik

Izvor: eKapija Ponedeljak, 25.11.2019. 06:13
Komentari
Podeli
Sa svojom povoljnom geostrateškom pozicijom Srbija predstavlja atraktivnu destinaciju za privlačenje velikih investicija. Dolazak multinacionalnih kompanija u našu zemlju, ali i niz projekata koji su započeti ili realizovani u prethodnih nekoliko godina, dobar su signal za sve strane investitore.

Otvaranje auto-puteva i izgradnja novih, obnova pruga kao i ulaganje u vodni i vazdušni saobraćaj, važan su preduslov za efikasno poslovanje svih učesnika u lancu transporta i logistike. Iako ovaj sektor beleži značajan razvoj, šanse za unapređenje i dalje su velike.

Zadržavanje kamiona na graničnim prelazima i dalje je jedan od najvećih problema sa kojim se suočavaju špediterske i logističke kompanije. Spore i komplikovane procedure, trgovinske barijere, ali i uvođenje nekih lokalnih ograničenja dodatno otežavaju rad, ali i prouzrokuju značajne gubitke na području transporta i logistke.

Nadležni najavljuju da će biti poboljšanja i u ovim segmentima, pa je nedavno najavljeno uspostavljanje zone "mini Šengena", a najavljeno je i ulaganje u granične prelaze, koja će unaprediti postojeću situaciju i obezbediti brži protok roba, pa samim tim i efikasnije poslovanje transportnih i logističkih kompanija.

Tragom vesti o najavljenim ulaganjima u sve vidove transporta u Srbiji, eKapija se u Tematskom biltenu, koji je pred vama, pozabavila infrastrukturnim projektima koji su pokrenuti u poslednjih nekoliko godina. Dotakli smo se i izazova sa kojima se suočavaju logističke kompanije, ali i mogućnostima za njihovo prevazilaženje.

Reč smo dali i glavnim akterima na tržištu transporta i logistike, koji su nam dali svoje viđenje situacije na terenu, ali i predstavili svoje poslovanje, proizvode i usluge koje nude korisnicima.

Kroz razgovore sa nadležnim institucijama, stručnjacima i predstavnicima kompanije otkrili smo da se stvari u Srbiji pokreću, te da su šanse i potencijali za razvoj ogromni. Da li ćemo umeti da ih iskoristimo, ostaje da se vidi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.