NavMenu

Zašto Šaranović kupuje Kraš?

Izvor: Beta Sreda, 20.11.2019. 10:11
Komentari
Podeli
(Foto: beats1/shutterstock)
Srpski biznismen Nebojša Šaranović izjavio je da kupuje akcije hrvatskog Kraša u svoje ime, jer veruje da ta kompanija ima veliki potencijal.

- Niz godina poslujemo u konditorskoj industriji regiona i ostvarujemo jako dobre rezultate. Zato redovno pratimo industriju u ovom delu Evrope i smatramo da Kraš ima veliki potencijal. On ima sjajan brend, izvrsne proizvode i odlične zaposlene. Verujemo da ima veliki potencijal za dalji rast i razvoj, a smatramo da smo zbog našeg iskustva u industriji dobar ulagač koji može doneti dodatnu vrednost - rekao je Šaranović u intervjuu za Jutrarnji list koji je preneo Blic.

Šaranović, koji je vlasnik kiparske kompanije Kappa Star Limited u čijem je vlasništvu nekoliko kompanija u Srbiji, medju kojima su Jaffa i Banini, istakao je da su proizvodi tih kompanija dobro poznati u Hrvatskoj.

- Otkad smo im mi vlasnici, one (kompanije) su znatno uspešnije. Neprestano investiramo u tehnologiju i razvoj. Samo smo u Jaffu uložili 28,6 mil EUR. Od našeg preuzimanja kompanija je učetvorostručila prihode, višestruko smo povećali proizvodnju i broj zaposlenih - rekao je on.

Komentarišući to što je kupovinu akcija Kraša počeo po cenama od 400 pa 500 kuna, što su mnogi okarakterisali kao preskupo a na kraju je došao do cene do čak 1.090 kuna, Šaranović je rekao da Kraš, u kojem sada poseduje 25,6% akcija, plaća po ceni koju smatra fer vrednošću koju mali akcionari i zaposleni treba da dobiju.

- Do sada smo u Kraš uložili više od 45 mil EUR. Jako verujemo u pravni sistem Republike Hrvatske i smatramo da manjinski paket može biti profitabilan, te smo spremni participirati u Krašu i sa manjinskim udelom. Te smo mogućnosti svesni od početka, što nije promenilo našu odluku da investiramo. Mnogi nas upozoravaju na primere sinhronizovanog delovanja Uprave Kraša i Mesne industrije Braća Pivac, ali mi se time ne bavimo jer verujemo da za sve postoje zakoni i regulatori. To je njihov posao. Ne bi bilo dobro da Uprava bilo kojim svojim potezom u ovom procesu donese prevagu, a na štetu svih radnika, ostalih deoničara i same kompanije - rekao je Šaranović.


Povodom nezvaničnih informacije da bi ako postane većinski vlasnik Kraša proizvodnju premestio u Srbiju ili, ako proizvodnja ostane u Hrvatskoj, otpustio veliki broj radnika, on je kazao da su to "zlonamerna tumačenja i potpuna neistina".

- U karijeri sam imao sam šest fabrika i nijedna nikada nije premeštena niti ugašena. Verujem u proizvodnju i upravo zato investiram u ovu industriju. Najveća vrednost Kraša su njegovi stručnjaci i zaposleni jer, verujte mi, niko drugi na svetu ne zna proizvesti Bajaderu ili Griotte i druge brendove koji se proizvode u Zagrebu. Svaku našu investiciju prate razvoj i rast fabrika, nova radna mesta i nova perspektiva. Svi koji prouče naše poslovanje u to se mogu uveriti na konkretnim brojkama i našim poslovnim potezima - rekao je Šaranović.

On kaže i da postoji veliki potencijal za širenje Kraša na tržištu Srbije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.