NavMenu

U Srbiji potrebno izgraditi 359 sistema za prečišćavanje vode - Predviđeno 5,6 mlrd EUR

Izvor: eKapija Sreda, 20.11.2019. 08:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: John Kasawa/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je da se u Srbiji trenutno prečišćava veoma malo otpadnih voda, zbog čega je u narednih 20 do 25 godina u planu izgradnja 359 sistema sa tom namenom.

Trivan je na Petoj sednici Skupštine država članica Protokola o vodi i zdravlju rekao da će u našoj zemlji voda biti čistija kada se završe sva ta postrojenja, za koja je predviđeno 5,6 mlrd EUR.

On je rekao da su pitanja dostupnosti čiste pijaće vode, održivo korišćenje vode kao prirodnog resursa i obezbeđivanje njenog kvaliteta, ključna pitanja zaštite životne sredine i zdravlja ljudi.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo se ozbiljno posvetilo radu na ostvarivanju pomenutih ciljeva, imajući u vidu to da je pristup zdravoj vodi i sanitarnim uslovima osnovno ljudsko pravo.

Ministar je, ukazujući na to da je postizanje evropskih standarda u oblasti voda jedan od prioritetnih zadataka, naglasio da resorno ministarstvo intenzivno radi na usklađivanju domaće legislative sa legislativom EU u ovoj oblasti.

Trivan je naveo primere dobre prakse u primeni ciljeva Protokola o vodi i zdravlju u Srbiji, koje je Ministarstvo realizovalo sa ciljem da obezbedi jednak pristup higijenski ispravnoj vodi za piće i sanitarnim uslovima.

On je podsetio na to da je projektom Ministarstva, koji je realizovan uz podršku italijanskog Ministarstva za životnu sredinu, kopna i mora, urađena analiza i procena higijenske ispravnosti vode za piće i sanitarnih uslova u 245 seoskih škola na području 13 opština.

Na osnovu toga isplanirane su investicije za pomoć školama koje nisu zadovoljile evropske standarde, objasnio je Trivan i dodao da je završen i projekat na osnovu kojeg je utvrđen Akcioni plan sa merama koje su usmerene na lokalni i nacionalni nivo.

Ministar je poručio da su ovakvi projekti potrebni kako bismo planirali neophodne korake, ali oni neće biti uspešni bez promene stanja svesti građana.

On je ukazao na to da je Srbija zemlja siromašna površinskim vodama, zbog čega moramo da se prema ovom dragocenom resursu odnosimo s pažnjom, racionalno i štedljivo.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je da je Protokol o vodi i zdravlju došao u pravo vreme i da su mnogi tek sada shvatili da, ako hoćemo da očuvamo i unapređujemo životnu sredinu, moramo time da se bavimo.

Prema njegovim rečima, našu zemlju su pre nekoliko godina zadesile velike poplave, što je doprinelo tome da se izmene protokoli i urade nove strategije, pri čemu smo koristili tuđa iskustva.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš obratio se prisutnima na skupu video-linkom, poručivši da su prirodni resursi ugroženi zbog negativnih efekata i dovode do širenja bolesti koje utiču na najranjivije.

On je uputio apel na globalnom nivou da se preduzmu mere kako bi se sačuvala voda za piće, i istovremeno pozvao sve zemlje da ratifikuju Protokol o vodi i zdravlju, kako bi se u narednoj deceniji ostvarili zacrtani ciljevi.

Na otvaranju zasedanja obratili su se i izvršni sekretar UNECE Olga Algajerova i privremena regionalna direktorka SZO – Regionalne kancelarije za Evropu Piroška Ostlin.

Drugog dana ovog skupa biće održano nekoliko pratećih događaja, gde će države članice predstaviti primere dobre prakse, među kojima i Srbija.

Ova konferencija na visokom nivou okupila je više od 50 visokih delegacija zemalja članica Svetske zdravstvene organizacije i Ekonomske komisije UN za Evropu (UNECE), kako bi predstavili napredak u ostvarivanju ciljeva Protokola o vodi i zdravlju, u svetlu sprovođenja ciljeva održivog razvoja u Panevropskoj regiji.

Protokol o vodi i zdravlju kao međunarodni ugovor predstavlja snažno sredstvo i jedinstveni mehanizam za obezbeđivanje adekvatnog pristupa zdravoj pijaćoj vodi i sanitarnim uslovima za sve.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.