NavMenu

Kako daljinsko preuzimanje podataka štedi prevoznicima novac

Izvor: eKapija Ponedeljak, 02.12.2019. 10:47
Komentari
Podeli
Koliko god da se specifične potrebe prevoznika međusobno razlikuju, jedna stvar ih sve ujedinjuje: potreba za što većom efikasnošću. U doba rastuće konkurencije na tržištu, mnogo se govori o uštedi na svim poljima, a jedan od najbitnijih faktora koji doprinosi povećanju efikasnosti je ušteda na vremenu.

Proizvođač VDO koristi informacione i telekomunikacione tehnologije da bi se prevoznicima i vozačima omogućilo lako i pouzdano poštovanje zakona, ali tako da se istovremeno poveća vreme koje vozilo provodi u pokretu i time automatski postigne veća efikasnost. Kompanija Tahograf BG, kao jedini ovlašćeni zastupnik ovog nemačkog proizvođača za tržište Srbije i Crne Gore, ovakvu tehnologiju donosi domaćim prevoznicima.

U pitanju je uređaj DLD® Wide Range II, hardverska komponenta koja se povezuje sa digitalnim tahografom i daljinskim putem šalje podatke iz memorije tahografa i informacije iz kartice vozača u kancelariju, i to bez zaustavljanja vozila.

Podaci se arhiviraju u bazu bez potrebe da prevoznici i vozači o tome vode računa: postupak preuzimanja i slanja podataka je u potpunosti automatizovan i obavlja se čak i kada je vozilo u pokretu. Nakon instalacije uređaja (koja traje oko 80 minuta), vozači više nemaju da obavljaju nikakve radnje u vezi sa preuzimanjem podataka na samom uređaju ili tahografu.


Preuzimanje podataka se vrši periodično, prema unapred dogovorenim vremenskim okvirima koje bira prevoznik (propisi nalažu preuzimanje podataka najmanje jednom u 28 dana iz kartice vozača i jednom u 90 dana iz tahografa), bez obzira na to da li se vozilo nalazi na teritoriji Srbije ili u inostranstvu.

Uređaj DLD® šalje podatke u propisanom formatu (DDD) direktno u TIS-Web® softver, gde se oni arhiviraju, obrađuju i na osnovu kojih se izrađuju izveštaji i zakonski obavezne evidencije o radnom vremenu vozača.

Ovako prevoznik koristi tehnološke prednosti za smanjenje svojih troškova na nekoliko načina.

Najočigledniji je taj što se vreme i gorivo ne troše kod periodičnog dolaska na potrebnu lokaciju za očitavanje, a samim tim nema ni bespotrebnog utroška vremena kod vozila koje mora biti u mirovanju dok preuzimanje traje, umesto da bude u procesu transporta što je više moguće.


Takođe, prevoznici mogu dobijati ažurne podatke o radnom vremenu vozača i na dnevnom nivou, što omogućava efikasnu upotrebu preostalog radnog vremena, ali i rutiranje vozila i vozača. Na ovaj način, prevoznik vrši proveru poštovanja propisa u trenutku kad vozač nema tu informaciju.

Korišćenje moderne tehnologije koja automatizuje procese omogućava pravilno evidentiranje radnog vremena i uredno arhiviranje, što smanjuje poslove administracije i drastično umanjuje mogućnost za izricanje novčanih kazni kako na putu, tako i u prostorijama prevoznika.

Upravo ove uštede mogu praviti razliku između profitabilnog poslovanja i gubitka, sa čime se u anketi složilo preko 120 prevoznika - klijenata kompanije Tahograf BG koji koriste uređaj DLD® i podatke preuzimaju daljinskim putem.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.