NavMenu

Računovođe i automehaničari moći će u paušalce - Predstavljen online kalkulator za izračunavanje poreza

Izvor: eKapija Ponedeljak, 18.11.2019. 13:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Billion Photos/shutterstock.com)Ilustracija
Svi preduzetnici u Srbiji, koji su u režimu paušalnog oporezivanja ili početnici koji tek planiraju da započnu svoj biznis moći će ubuduće da na portalu www.jpd.rs izračunaju poreske obaveze za četiri godine unapred. U skladu sa novinama koje predviđa Nacrt uredbe o paušalnom oporezivanju, čije se usvajanje očekuje do kraja godine, a primena od 1. januara 2020, računovođe, ali i čitava grana auto-industrije (autolimari, automehaničari, vulkanizeri) ubuduće će moći da posluju kao paušalci.

Najznačajnija promena za 117.000 paušalaca u Srbiji jeste automatizacija procedura, smanjenje birokratije i veća predvidljivost u pogledu utvrđivanja poreske obaveze.

- Ministarstvo finansija dobijalo je dosta primedbi koje su se pre svega odnosile na transparentnost čitavog procesa paušalnog oporezivanja, kao i na brzinu izrade rešenja i dostavljanje - rekao je Dragan Demirović, pomoćnik ministra finansija.

Reformom sistema paušalnog oporezivanja eliminiše se upotreba papira, sva rešenja poreski obveznici dobijaće elektronski, a kroz digitalni kalkulator moći će da, pre otvaranja preduzetničke radnje, utvrde visinu poreza koji treba da plate.

- Na portalu Poreske uprave biće instaliran aplikativni softver kojim će, unosnom nekoliko elemenata značajnih za oporezivanje svi obveznici dobiti iznos poreskih obaveza na mesečnom nivou ukoliko otvore preduzetničku radnju. Na taj način eliminišemo i primedbu obveznika da nisu znali koji je to iznos poreza i doprinosa koji ih očekuje ukoliko se opredele da otvore preduzetničku radnju - naveo je Dragan Agatunović iz Poreske uprave.

Kalkulator, kreiran prema budućoj formuli za utvrđivanje visine poreza i doprinosa, predstavljen je u Beogradu, na drugom od četiri okrugla stola na kojima će javnosti biti prezentovan Nacrt uredbe o paušalnom oporezivanju.

Ilustrativni kalkulator razvio je NALED, u saradnji sa Poreskom upravom u okviru četvorogodišnjeg Projekta javno-privatnog dijaloga za razvoj koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

- Svi preduzetnici će biti zaštićeni u smislu da nikome poreska obaveza neće porasti više od 10% u odnosu na ono što su plaćali u prethodnom periodu, a veliki broj njih će imati prava na određena umanjenja i tu pre svega mislim na one koji su mlađi od 30 godina, kao i na one koji su početnici u poslovanju - rekao je Dušan Vasiljević iz NALED-a.

U naredne tri godine poreske obaveze neće moći da budu povećane više od 10% godišnje, a pojedinim preduzetnicima biće smanjene 30% i više zbog nove formule za obračun poreza.

Predviđen je i niz podsticaja, kao što su smanjenje poreske osnovice tokom prve tri godine poslovanja, kao i osnovice za preduzetnike mlađe od 30 i starije od 55 godina, za porodilje, osobe sa invaliditetom i osobe kod kojih se javila duža bolest.

Okrugli stolovi koje organizuju NALED i Ministarstvo finansija planirani su 28. novembra u Nišu i 3. decembra u Kragujevcu.

Reforma sistema paušalnog oporezivanja pokrenuta je krajem 2018. godine, kada je Vlada formirala Radnu grupu, čiji je zadatak bio da predloži izmene koje bi poboljšale poslovanje preduzetnika, ali i nadležnih institucija. Radna grupa uputila je Vladi predloge, a opširnije o tome čitajte u posebnoj vesti.

Nacrt uredbe o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti pogledajte u PDF dokumentu na kraju teksta.


Promene i u sticanju statusa paušalnog poreskog obveznika

Vlada Srbije najavila je izmene Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje koji će sadržati test samostalnosti preduzetnika paušalaca. Planirano je da ove izmene stupe na snagu 1. januara 2020. godine, ali je primena ipak odložena za 1. mart. Test samostalnosti, kako je najavljeno, sadržaće devet kriterijuma kojim bi se proveravala samostalnost preduzetnika u odnosu na nalogodavca, a opširnije o tome ko će rešavati test i šta čeka one koji ne prođu, čitajte u posebnoj vesti.

Ministarstvo finansija je korigovalo pet od devet predloženih kriterijuma testa samostalnosti, kako bi se postigla preciznija implementacija i eliminisao prostor za široko tumačenje koje bi neopravdano moglo implicirati nesamostalnost preduzetnika, a tekst novog testa samostalnosti čitajte u posebnoj vesti.

Nikola Jovanović direktor odeljenja za poresko savetovanje međunarodne savetodavne, konsultantske i revizorske kompanije Confida, za naš portal pojasnio je kriterijume u testu samostalnosti, a opširnije o tome, čitajte u posebnoj vesti.

Vlada Srbije najavila je poreski podsticaj za novo zapošaljavanje u kompanijama koji povećavaju broj zaposlenih, uključujući i zapošljavanje maldih koji tek ulaze na tržište rada, kao i pravnu sigurnost u pogledu poresko-pravnog tretmana prilikom angažovanja preuzetnika. Na izradi novog paketa mera olakšica koje će pratiti test samostalnosti učestvovali su Inicijativa Digitalna Srbija i Vojvođanski IKT klaster, a opširnije o olakšicama, čitajte u posebnoj vesti.

I. Milovanović


Preuzmite PDF dokument
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.