NavMenu

Za 428 mil EUR kredita u Crnoj Gori garantuje 25.000 građana

Izvor: RTCG Nedelja, 17.11.2019. 14:05
Komentari
Podeli
(Foto: Maryna Pleshkun/shutterstock.com)
Gotovo 25.000 građana Crne Gore opterećeni su kao žiranti za kredite fizičkih lica u ukupnoj vrednosti od 428,8 mil EUR, piše Dan. To su podaci Centralne banke Crne Gore, koji su preuzeti iz kreditnog registra.

Dan je pitao CBCG koliko ima žiranata u Crnoj Gori, koliko njih otplaćuje tuđi kredit, a koliko njih ne plaća obaveze osobe koja je pozajmila novac. Stigao je odgovor da ne vode registar žiranata, tako da podatke koji se odnose na druga dva pitanja nemaju.

- Kreditni registar Centralne banke Crne Gore vodi registar kreditnih zaduženja lica kod obveznika. Na osnovu poslednjih ažuriranih podataka koje su Kreditnom registru dostavile banke sa stanjem na 30. septembar 2019. godine, evidentirane su 22.832 kreditne partije fizičkih lica koje su obezbeđene kolateralom trećih lica (žirant/garant/ sudužnik). Po ovim kreditima garantovalo je 24.938 lica, a stanje duga po istim iznosi 428.841.802 EUR, što je 33,9% duga po ukupnim kreditima fizičkih lica kod banaka prijavljenih Kreditnom registru - saopšteno je iz Direkcije za komunikacije CBCG.

U najnovijem izveštaju Duing biznisa za 2020. godinu, odnosno istraživanju Svetske banke koje se odnosi na procenu kvaliteta biznis okruženja 190 zemalja, Crna Gora je u pod-indikatoru "dobijanje kredita", koji uključuje i procenu kvaliteta kreditnog registra Centralne banke Crne Gore, na 15. mestu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.