NavMenu

Tokom 2019. Srbija privukla 40% više stranih ulaganja - Rasterećenje od poreza i doprinosa dobar signal za investitore

Izvor: Tanjug Nedelja, 17.11.2019. 21:25
Komentari
Podeli
(Foto: isak55/shutterstock.com)
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da britanski Financial times rangira Srbiju kao broj jedan po privlačenju direktnih stranih investicija.

- Financial times rangira Srbiju kao broj jedan po privlačenju direktnih stranih investicija. U prvih osam meseci ove godine imamo preko 40% više stranih investicija nego u istom periodu prošle - rekao je Mali gostujući na Studiju B.

Ministar je govorio i o budžetu za 2020. godinu i kazao da će 20. novembra ići u Skupštinu, gde će braniti budžet, 45 zakona i poreske olakšice koje su predviđene za, kako kaže, pravljenje još boljeg poslovnog ambijenta u našoj zemlji.

- Pred nama je set budžetskih zakona, dva su važna elementa, pre svega rasterećenje privrede od doprinosa i poreza. Prošle godine je bilo 63% opterećenje pa smo smanjili na 62, sledeće godine ga smanjujemo za još jedan odsto na 61 - rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, to će državu "koštati" 13,1 milijardu dinara, u smislu gubitka u prihodima, ali će, kaže, s druge strane to biti podsticaj da se privreda rastereti za toliko i da taj novac uloži u zapošljavanje novih kadrova, povećanje plata ili nabavku opreme.

- To je veoma važan signal i za investitore - poručio je Mali.

Druga bitna novina, navodi ministar, jeste da će u Zakonu o porezu na dohodak građana biti veliki broj podsticaja za zapošljavanje.

- Na primer, ako ste završili fakultet ili školu u poslednjih šest meseci, a zapošljavate se ili započinjete biznis, na vašu platu ne plaćate porez i doprinos, znači nula država preuzima samo da bi vas podstakla da uđete u posao. Zatim za preduzeća, ako zaposleni dolazi iz inostranstva tada su doprinosi umesto 100% samo 30% - naveo je Mali.

Kaže da je budžet napravljen tako da deo ide za povećanje plata i penzija, jer ljudi, ističe, treba da osete boljitak, a drugi deo za kapitalne investicije i iznosi 260 milijardi dinara.

- Treću godinu zaredom mi povećavamo plate u javnom sektoru, mislim da kad saberete po pojedinim kategorijama vi imate rast od 45% u poslednjih par godina. Penzije, od 1. januara idu po takozvanoj švajcarskoj formuli po 5,4%, zavisiće od inflacije i stope rasta prosečnih plata - rekao je ministar.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.