NavMenu

Kako Agencija za mirno rešavanje radnih sporova pomaže da se radnici i poslodavci pomire

Izvor: RTS Četvrtak, 14.11.2019. 14:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Atstock Productions/shutterstock.com)Ilustracija
Otkaz ugovora o radu, ostvarivanje prava na godišnji odmor, isplate zarade, isplate otpremnine pri odlasku u penziju ili jubilarne nagrade, diskriminacija i zlostavljanje na radu... Sve su to slučajevi kojima se bavi Agencija za mirno rešavanje radnih sporova.

Broj slučajeva u kojima Agenciji za mirno rešavanje radnih sporova posreduje, udvostručen je ove godine, a tome su doprinele prošlogodišnje izmene zakona i veća ovlašćenja miritelja.

Agencija je jedina specijalizovana institucija koja se bavi radnim pravom.

Zamenik direktora Agencije za mirno rešavanje radnih sporova Ivica Lazović kaže da se Agencija bavi rešavanjem i kolektivnih radnih sporova koji se odnose na kolektivne ugovore i štrajkove.

- Društveni značaj Agencije je upravo u tim kolektivnim radnim sporovima jer antagonizam između sveta rada i sveta kapitala nije ništa novo. Ovakvi mehanizmi su najbolji način da se dođe do zajedničkog rešenja - kaže Lazović.

Besplatan i efikasan postupak

Ivica Lazović objašnjava da u rešavanju sporova posreduju nezavisni miritelji-arbitri koje biraju članovi Socijalno-ekonomskog saveta, šestočlane komisije u kojoj učestvuju predstavnici sindikata, predstavnici poslodavaca i predstavnici resornog Ministarstva rada.

- Postupak je besplatan, brz i efikasan. Traje svega 30 dana. Potpuno se menja sudska presuda, odnosno donosi se arbitražno rešenje koje je pravosnažno i izvršno. Strane u postupku same biraju miritelja - objašnjava Lazović.

Kod kolektivnih sporova, miritelji-arbitri primenjuju metodu mirenja.

- Mirenje je specifična metoda koja se organizuje tako što strane sednu, razgovaraju i dođu do sporazumnog rešenja - kaže Lazović.

Prilikom individualnih sporova, sprovodi se arbitraža.

- Arbitraža je specifična metoda kojom se dobija arbitražno rešenje koje je pravosnažno i menja sudsku presudu. To je jedna vrsta kvazisuđenja, suđenje u malom gde arbitar sasluša argumente jedne i druge strane i na osnovu njih donosi pravno rešenje - ističe Lazović.

Princip dobrovoljnosti

Zamenik direktora Agencije za mirno rešavanje radnih sporova naglašava da građani sa Agencijom mogu stupiti u kontakt telefonom ili mejlom, a da se postupak formalno pokreće popunjavanjem propisanog obrasca na kojem se navodi predmet spora i strane koje učestvuju.

- Agencija u roku od pet dana šalje predlog drugoj strani i pokreće postupak. Mana je što mi nismo represivni organ. Svuda u svetu, ovaj princip je dobrovoljan. Da biste imali postupak, mora da se složi i druga strana, što je ključni nedostatak - objašnjava Ivica Lazović.

Ističe da je Vlada Srbije donela dva značajna zaključka kojima preporučuje javnom sektoru da svoje sporove rešava mirnim putem uz pomoć Agencije i da prilikom sklapanja kolektivnih ugovora Agencija bude uključena.

Objašnjava da su najčešći materijalni sporovi koji se odnose na razne vrste isplata, ali da su česti i sporovi zbog zlostavljanja na radu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.