NavMenu

Otvorena poslednja deonica Koridora 10 - Od Niša do Gradine za 50 minuta

Izvor: eKapija Subota, 09.11.2019. 12:48
Komentari
Podeli
(Foto: Nagy Szabi/Unsplash)
Deonica istočnog kraka Koridora 10 ka bugarskoj granici svečano je puštena za saobraćaj, čime se i zvanično obeležio kraj radova na ovom koridoru kroz Srbiju.

Ukupna dužina celog Koridora 10 u Srbiji iznosi oko 813 kilometara, a njegov istočni krak od Niša do Dimitrovgrada, ukupne je dužine 86,9 kilometara, navode Novosti. Od Niša do graničnog prelaza Gradina putovaće se samo pedesetak minuta.

Deonice na istočnom kraku Koridora 10 koje su puštene u saobraćaj danas su deonice od Proseka do Crvene Reke, ukupne dužine 22,5 km (Prosek-Bancarevo 9,4 km, tunel Bancarevo oko 700 m, Bancarevo-Crvena Reka 12,4 km).

Vožnja auto-putem će do 1. decembra biti besplatna.

Izgradnja puta bila je veliki izazov za putare, a otvaranje ove deonice je značajno zbog toga što će vozači od sada zaobilaziti Sićevačku klisuru.

Deonica ima 87 mostova, a najduži je most broj 13 na deonici Crvena Reka - Čiflik, koji prelazi preko reke Nišave i dug je 475 metara. Tu je i pet savremeno opremljenih tunela i pet saobraćajnih petlji. U kompletan istočni krak ugrađeno je oko 780.000 tona asfalta, preneo je Blic.

Ukupna vrednost izgradnje istočnog kraka procenjuje se na oko 476 mil EUR.

Svečanosti su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Bugarske Bojko Borisov, član Predsedništva BiH Milorad Dodik, kao i predstavnici vlada dve zemlje, predsinostranih kreditora i kompanija koje su radile na ovoj deonici.

- Napravili smo puteve da bi Srbi mogli ne samo da odlaze, već da se vraćaju u Srbiju. Za nekoliko meseci Bugarska će završiti poslednjih 12 kilometara prema Sofiji i onda i do Sofije, Istanbula i Burgasa neće biti nijednog metra da nije auto-put - poručio je Vučić, a preneo RTS.

Predsednik bugarske vlade Bojko Borisov poručio je da se otvaranjem istočnog kraka Koridora 10 spajaju Zapadna i Istočna Evropa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.