NavMenu

Šta platforma za mobilna plaćanja Alipay donosi domaćim privrednicima? - Kinezima menja gotovinu

Izvor: Tanjug Petak, 08.11.2019. 13:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Najave da bi u narednih nekoliko meseci u Srbiji mogao da se očekuje početak plaćanja preko Alipay - platforme za mobilnu i onlajn naplatu na internetu koju je kreirala Alibaba grupa - veoma je važna vest za potrošače, a to bi podstaklo i dalji razvoj tržista u narednom periodu, ocenjuju u Privrednoj komori Srbije.

Reč je o platformi za mobilna plaćanja, koja ima gotovo milijardu korisnika.

Da bi u narednih nekoliko meseci u Srbiji mogao da se očekuje početak plaćanja preko Alipay najavila je predsednica vlade Ana Brnabić prilikom posete Hangdžou, i nakon obilaska kompanije "Alilbaba".

- Nadam se da u narednih nekoliko meseci završavamo sa Alipay za njihov sistem uplata, odnosno platni promet u Srbiji - rekla je Brnabić i dodala da bi to bilo važno i za sve veći broj kineskih turista koji dolaze u Srbiju.

Žarko Malinović, sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije, kaže da je to dobra vest, kako za dalji razvoj tržišta, tako i za potrošače.

Ističe da je to vazno i za podsticanje sličnih aplikacija, ali i za kineske turiste koji dolaze u Srbiju, jer više od milijardu njih u Kini koristi ovu aplikaciju, te se najveći deo prometa obavi tim platnim sredstvom. U Kini je omogućeno da se roba široke potrošnje u supermarketima plati na ovaj način, a takođe i taksi usluge i slično.

Više od 70% transakcija koje se dese na globalnoj platformi Alibaba grupe se obave i plati na taj način.

- Veoma je značajna vest u vezi početka funkcionisanja aplikacije i platnog sistema Alipay u našoj zemlji, jer osim toga što ćemo imati saradnju sa njima preko komercijalnih banaka, i novi vid plaćanja biće prisutan na našoj teritoiriji - rekao je Malinović Tanjugu.

To će kaže, dovesti do dalje modernizacije našeg unutrašnjeg tržišta.

Osvrćući se na posetu delegacije Srbije Kini, on je kazao da svakako ona učvršćuje inače dobre prijateljske odnose dve zemlje i značajna je za razvoj trgovine kako u bilateralnim odnosima, tako na našem unutrašnjem tržištu.

- Za Srbiju bi to značilo dolazak jednog globalnog sistema na tržište i takođe bi bilo značajno za širi region, podstaklo bi nova mesta i doprinelo da se tržiste modernizuje. Svakako da bi dolazak ovakvog velikog sistema značio i kao podstrek domaćim operaterima i u tom smilu je dobro ukoliko se taj posao realizuje - naveo je Malinović.

Inače, kada je reč o najavi da će 2020. godine, u saradnji sa Svetskim ekonomskim forumom, u Srbiji biti otvoren Regionalni centar za četvrtu industrijsku revoluciju, Malinović je rekao da je takav razvojni centar i ulaganje u industriju znanja značajano za Srbiju, kao da i taj sektor predstavlja jednu od komparativnih prednosti.

Sekretar Udruženja za turizam Privredne komore Srbije, Tijana Maljković je rekla da je kinesko tržiste značajno kako za nas, tako i ceo region.

Na prekookeanskim tržištima nastupamo u saradnji sa okolnim zemljama, nudeći zajedničke turističke prozivode, kazala je ona za Tanjug.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.